Vesti

Pogaženo pravo na slobodu okupljanja (09.04.2012.)Ustavni sud Srbije doneo je odluku prema kojoj su srpske vlasti, zabranivši 2008. godine javno okupljanje nevladine organizacije Žene u crnom, pogazile pravo ovog udruženja na slobodu okupljanja, pravo na pravično suđenje i pravo na delotvorni pravni lek.

Naime, na stogodišnjicu obeležavanja 8. marta, tog dana 2008. godine ovoj organizaciji bez obrazloženja zabranjen je skup pod nazivom „Sto godina borbe“. Na taj način Beograd je bio jedina evropska prestonica, a našao se i među retkima u svetu, u kojoj nije bilo dozvoljeno javno okupljanje povodom međunarodnog dana borbe za ženska prava.

Tokom procesa, koji je prvobitno vođen u Vrhovnom sudu Srbije, a nakon reformisanja pravosuđa u Upravnom sudu, predstavnici policije su tvrdili da je „kritičnog dana na teritoriji grada Beograda održano više sportskih, kulturnih i drugih manifestacija povišenog rizika, gde se osnovano moglo očekivati okupljanje neformalnih i ekstremnih navijačkih grupa, što bi za posledicu imalo ugrožavanje bezbednosti i imovine“. Međutim, policija je tog spornog dana u centru glavnog grada dozvolila okupljanje drugim organizacijama civilnog društva, kao što su „Sigurna kuća“ i Forum žena Demokratske stranke, ali i dobrotvornom fondu Katarine Rebrače.

Katarina Golubović, advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava, organizacije koja je pred sudom zastupala Žene u crnom, kaže za Danas da je tadašnja odluka o zabrani održavanja skupa pokretu braniteljki ljudskih prava predstavljala arbitrarnu odluku zasnovanu na političkim motivima.

- Ova odluka Ustavnog suda predstavlja odličan osnov da se sadašnji Zakon o okupljanju građana hitno izmeni i time omogući ostvarivanje i zaštita slobode okupljanja u skladu sa demokratskim standardima. Organizacija Žene u crnom je skup prijavila policijskoj upravi Stari grad, ali su ga oni samo tri dana pre održavanja zabranili bez adekvatnog obrazloženja, ukazuje Golubovićeva.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019