Vesti

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević za DW o hapšenju huligana zbog paljenja američke ambasade 2008. godine u protestima nakon priznavanja Kosova. (20.04.2012.)Prenosimo izjavu direktora Komiteta pravnika za ljudska prava Milana Antonijevića za DW:

"Famozna politička volja je, nažalost, vrlo često razlog zašto se neke stvari ne razrešavaju brže, ili se brže ne započinju neki pravosudni procesi, ocenjuje za DW Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM).

„Ono što je bitno u celom ovom slučaju jeste da li će se ići i dalje od onih koji su neposredni počinioci. Da li će se ići na ljude koji su odgovorni za podsticanje na vršenje ovih krivičnih dela, koji su inspiratori napada koji su se tada desili. I time će se pokazati da li Srbija ima želju da se ovakva dešavanja ne ponove u budućnosti, ili ćemo i dalje ostati taoci onih koji su bili inspiratori ovakvih krivičnih dela“.

Milan Antonijević smatra da sadašnje procesuiranje napadača na američku ambasadu neće previše uticati na neko popravljanje odnosa sa Amerikom. Sve se dešava previše kasno, a pored toga ni sa američke strane nije bilo nekog prevelikog pritiska da se na tome radi proteklih godina. Božo Prelević sa druge strane ocenjuje da pohvale koje sada stižu sa američke strane mogu da budu i kontraproduktivne za sadašnju vlast.

http://www.dw.de/dw/article/0,,15873702,00.htmlLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019