Vesti

Prezentacija predloga za osnivanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava (25.05.2012.)Centar za praktičnu politiku i Fondacija za otvoreno društvo organizuju 25. maja u Medija Centru u Beogradu, Terazije 3/II, od 11 do 12 časova, prezentaciju predloga za osnivanje Ministarstva za ljudska prava u Srbiji i javnu debatu o kompoziciji Vlade Srbije.

Govoriće:

- Jadranka Jelinčić, direktorka Fondacije za otvoreno društvo,
- Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava i
- Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.


Ministarstvo za ljudska prava u budućoj Vladi Srbije obuhvatilo bi sve nadležnosti iz oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava, prava nacionalnih manjina, prava ugroženih grupa, prava i položaja verskih zajednica i tranzicione pravde. Srbija bi kroz ovakvo ministarstvo dobila zaokružen institucionalni okvir u kom bi ljudska prava mogla efikasnije da se štite i unapređuju. Danas je oblast ljudskih prava i tranzicione pravde razbacana u više ministarstava i drugih organa uprave, pa se rodnom ravnopravnošću i izbeglicama bavi Ministarstvo rada i socijalne politike, azilantima Komesarijat za izbeglice, zaštitom verskih manjina Ministarstvo vera i dijaspore, a masovne grobnice nastale nakon Drugog svetskog rata otkopava Ministarstvo pravde.


Osnivanjem ministarstva poslala bi se poruka građanima da ljudska prava jesu jedna od temeljnih vrednosti društva u Srbiji. Ministarstvo bi imalo i politički i tehnički kapacitet da predlaže strategije i politike u oblasti zaštite ljudskih prava, da koordinira akcije sa drugim ministarstvima i da sprovodi konkretne mere i aktivnosti usmerene na unapređenje položaja manjinskih i marginalizovanih grupa i na jačanje kulture ljudskih prava u Srbiji.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019