Vesti

Milan Antonijević za 24 sata o izbacivanju fudbalera Adema Ljajića iz reprezentacije zbog nepevanja himne (29.05.2012.)Mihajlović udaljio Ljajića jer nije hteo da peva „Bože pravde“

Autor: M. Milošević 29.05.2012. - 00:02

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović udaljio je sa priprema Adema Ljajića pošto igrač nije hteo da peva himnu pred početak utakmice sa Španijom. Fudbalski savez Srbije saopštio je da je Ljajić tako prekršio sporazum o ponašanju koji je Mihajlović uveo u nacionalni tim.

www.24sata.rs/sport/vesti/vest/mihajlovic-udaljio-ljajica-jer-nije-hteo-da-peva-boze-pravde/41924.phtml

„Selektor je u nedelju održao sastanak sa Ljajićem. Po dobijanju informacije da Ljajić iz ličnih stavova nije pevao himnu Srbije i da tu neće biti promene, Mihajlović je saopštio igraču da se vrati kući”, navodi se u saopštenju FSS.

Nacionalni savez je preneo i da Ljajić nije zauvek udaljen iz reprezentacije i da će moći da se vrati ako promeni lični stav, obavesti selektora i igrama i formom zasluži poziv.

- Meni je stvarno žao, još sam pod utiscima. Ali, to je život, idemo dalje. Ja volim Srbiju, uvek sam želeo da igram za Srbiju, od svoje desete godine. Desilo se da nisam pevao himnu, a selektor je tražio da svi pevaju. Ja poštujem sve, ali poštujem i sebe, ako ne poštujem, niko me neće respektovati - rekao je Ljajić po dolasku u Beograd.

Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, smatra da je selektor prenaglio sa odlukom da odstrani Ljajića.

- Naš stav je da ne treba dozvoliti da situacija bude politizovana jer ona to nije. Smatramo da nije dobro donositi takve propise kao što je učinio selektor Siniša Mihajlović i da svakako nije u saglasnostima sa pozitivnim propisima. Sa druge strane, na utakmicama smo često svedoci nepoštovanja himne od navijača, pa tim povodom niko ništa na preduzima. U ovoj situaciji Ljajić čak nije ni pokazao bilo kakvo nepoštovanje, samo nije pevao, što je pravo svakog od nas - kaže Antonijević u razgovoru za „24 sata”.

Sada treba pronaći rešenje.

- Očekujem od selektora Mihajlovića i Fudbalskog saveza da preispitaju odredbe tog ugovora. Prosto nije jasno koji su motivi selektora da zahteva pevanje himne. Ovde se ne radi o vređanju zastave i simbola države, pravo je svakog građanina da izražava slobodno svoje stavove. Nikoga ne možete primorati na takav gest - zaključio je Antonijević.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019