Vesti

Blic: Istraživanje YUCOM-a o diskriminaciji u školama (26.07.2012.)Neku vrstu diskriminacije LGBT odobrava 80 odsto srednjoškolaca u Srbiji

Tanjug | 26. 07. 2012. - 21:51h

Među srednjoškolcima u Srbiji preovlađuje stav da homoseksualnost treba zadržati između "četiri zida" i da je kao pojavu treba sakriti od dece, a gotovo 80 odsto njih odobrava neku vrstu diskriminacije LGBT osoba, pokazalo je istraživanje Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM.

www.blic.rs/Vesti/Drustvo/335095/Neku-vrstu-diskriminacije-LGBT-odobrava-80-odsto-srednjoskolaca-u-Srbiji

Da LGBT populacija treba da ima sva prava kao i ostali građani smatra 16 odsto od 800 učenika stručnih srednjih škola i gimnazija koji su učestvovali u istraživanju, što znači da gotovo 80 odsto odobrava neku vrstu diskriminacije LGBT osoba.

Ubedljivo najtolerantija regija je Vojvodina budući da među anketiranima sa oko 30 odsto dominira odgovor "ista prava za sve".

Istraživanje je pokazalo da su među srednjoškolcima u Srbiji najmanje poželjni prijatelji pripdanici LGBT populacije, Albanci i muslimani, dok je po devet odsto anketiranih kazalo da se ne bi družilo sa Hrvatima i Romima.

Za "druženje sa svima" opredeljeno 30 odsto srednjoškolaca, što znači da 70 odsto izričito ne želi da se druži sa bar jednom manjinskom grupom, a stiče se utisak da su devojke tolerantnije od momaka.

Skoro 20 odsto ispitanika ne prepoznaje diskriminaciju i smatra da je niska platežna sposobnost jedan od njenih oblika, rezultat je istraživanja JUKOM-a sprovedenog u školama u 10 gradova u Srbiji.

Prema viđenju ispitanika, Romi su ubedljivo najviše izloženi disriminaciji, drugo i treće mesto, zavisno od škole, zauzimaju pripadnici LGBT populacije i osobe s invaliditetom.

Anketirani su kao diskriminisane prepoznali i socijalno ugrožene, siromašne, "punačke", ljudi sa sela, zaražene virusom HIV-a, povučene, profesore, stare i drugačije odevene.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019