Vesti

Blic: Milan Antonijević o Paradi ponosa (03.10.2012.)Jelena Milić: Prajdu prete paravojne formacije sa komandnim lancem, a ne huligani

Blic | 03. 10. 2012. - 09:52h

www.blic.rs/Vesti/Drustvo/345872/Jelena-Milic-Prajdu-prete-paravojne-formacije-sa-komandnim-lancem-a-ne-huligani

"Ako država zabrani Paradu ponosa, to znači da je ili izgubila monopol sile i postala slaba država, ili je u pitanju njena vrlo dobra saradnja sa paravojnim i parapolicijskim formacijama koje prete nasiljem i zastrašuju javnost", rekla je Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, na panel diskusiji "Neko je rekao bezbednost?", 2. oktobra u beogradskom "Medija centru". Diskusija je održana u okviru manifestacije "Nedelja ponosa".

- Kada govore o razlozima za zabranu Parade ponosa, političari koriste termin 'bezbednosni rizik'. Ovde nije u pitanju bezbednosni rizik, već bezbednosna pretnja. Rizici se odnose na prirodne nepogode koje je često teško predvideti, a kod pretnji morate da pratite rad ekstremističkih grupa i reagujete. I Aleksandar Vučić i Ivica Dačić u svojim izjavama depersonalizuju izvore pretnji, a to su, po nama, paravojne ili parapolicijske formacije, a ne huligani. Te ekstremističke grupe imaju strukturu, komandni lanac, opremu za komunikaciju, relevantne podatke - istakla je Jelena Milić.

Gordana Subotić iz Žena u crnom kaže da u Srbiji postoji Strategija nacionalne bezbednosti, kao najbitniji dokument koji planira politiku bezbednosti. U tom dokumentu ne spominju se bezbednosne pretnje u vezi sa Paradom ponosa, što govori da Srbija bezbednost posmatra u tradicionalnom ključu, a ljudskom bezbednošću se bavi samo deklarativno.

- U fokusu tradicionalnog koncepta bezbednosti su bezbednost države, nacionalno jedinstvo i integritet, a u fokusu koncepta ljudske bezbednosti su ljudski život i ostvarivanje ljudskih prava. Koncept ljudske bezbednosti podrazumeva kontinuirani rad, a ne samo reakcije kad se preti fizičkim nasiljem. Kad bi država Srbija praktikovala ovaj koncept, Parada bi se desila sa manje problema - smatra Subotićeva.

Antonijević: Vlada ne želi da brine o bezbednosti na pravi način

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević je takođe naglasio da Vlada Srbije ne želi na pravi način da se bavi bezbednošću svojih građana.

- Bezbednost građana posmatra se olako, a koristi se kao izgovor za zabranu Parade. Zločin iz mržnje i dalje nije uključen u Krivični zakon Srbije. Postupci za napade tokom i uoči Parade u međuvremenu nisu vođeni, neki slučajevi pokrenuti su na inicijativu NVO, ali suđenja vrlo sporo teku, tako da malo ko može da se uzda u pravdu.

- Ako postoji toliko incidenata prema manjinskim grupama, to je signal da se država tim problemom ne bavi. Javnost ima pravo da zna da li postoji 10.000 koji bi da primene nasilje na Paradi ponosa, ili je to manja grupa. Što se tiče izjave ministra Dačića povodom izložbe 'Ecce homo', u pitanju je banalizovanje cele situacije i skretanje sa teme. Slične izložbe dešavaju se u Beogradu i u okviru drugih manifestacija - zaključio je Antonijević.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019