Vesti

Željko Bodrožić opet privođen (25. mart 2008.)Urednik "Kikindskih" Željko Bodrožić platio je danas 18.000 dinara na ime kazne za uvredu zastupnika bivšeg funkcionera Miloševićevog režima Dmitra Šegrta.

Kaznu je platio pošto je jutros privođen u kikindsku policiju koja mu je ostavila rok da do kraja dana plati kaznu ili će ići u zatvor na 18 dana. "Priveli su me jutros u pola sedam, kao kriminalca, decu su mi razbudili i šokirali", rekao je Bodrožić agenciji Beta.

Bodrožić je za poslednje dve godine, na ime kazni po tužbama, platio 520.000 dinara.

Urednik "Kikindskih" se posle objavljivanja vesti o privođenju, sastao sa predstavnicima Ministarstva pravde sa kojima je dogovoreno da se obrati Službi za ljudska i manjinska prava radi rešavanja tog slučaja i isplate nematerijalne štete i drugih obaveza države navedenih u preporuci Komiteta za ljudska prava UN.

Bodrožić je agenciji Beta posle sastanka rekao da je zadovoljan reakcijom nadležnih organa i dodao da se nada da se njegov slučaj neće rešiti nečinjenjem kao ranije.

Bodrožiću je 2002. godine presuđeno da plati kaznu po tužbi koju je protiv njega za uvredu i klevetu podneo Dmitar Šegrt. Šegrt je presudu dobio pred Opštinskim sudom u Kikindi, što je potvrdio i Okružni sud u Zrenjaninu.

Domaći sudski organi odbacili su zahtev Bodrožićevih branilaca za zaštitu zakonitosti, posle čega su se njegovi branioci žalili Komitetu za ljudska prava UN, koji je prihvatio njihovu žalbu.

Postupajući povodom ranije presude u korist Šegrta, Komitet za ljudska prava UN je novembra 2005. godine naložio Srbiji da u roku od tri meseca poništi presudu i obešteti Bodrožića.

Nadležni su više puta izjavljivali da će obeštetiti urednika "Kikindskih" ali do dana današnjeg to obećanje nisu ispunili.

Privođenje Bodrožića najoštrije su osudila novinarska udruženja.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019