Vesti

NEODGOVORNE I UVREDLJIVE PORUKE PREDSEDNIKA SRBIJE(11.10.2012)Beograd, 11. oktobra 2012. godine

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je ponovnim negiranjem utvrđenih činjenica o genocidu u Srebrenici, po drugi put od stupanja na dužnost predsednika poslao uvredljivu poruku žrtvama genocida i njihovim porodicama.

Tokom zvanične posete Italiji, predsednik Srbije je 9. oktobra listu “Korijere dela sera” rekao da se u Srebrenici nije desio genocid, i da “nijedan Srbin ne priznaje genocid, pa ni ja”.

Pored ove poruke žrtvama i javnosti regiona, Nikolić je tako i građanima zemlje čiji je predsednik poručio da srpska nacionalnost podrazumeva neprihvatanje činjenica koje su utvrdili međunarodni sudovi i da oni koji imaju drugačiji stav nisu “Srbi”.

Nikolić je pokazao da u svom populizmu pravi i logičke greške. Naime, predsednik Srbije ne priznaje presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKTJ), a ipak uzima u obzir rad MKTJ kad su u pitanju suđenja Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, izjavom da ih smatra nevinim dok sud ne dokaže suprotno.

Organizacije za ljudska prava podsećaju predsednika Nikolića da je krajnje vreme da se odrekne načela svoje prethodne stranke i pokaže da nije samo deklarativno posvećen integracijama Srbije u EU.

Umesto davanja olakih, uvredljivih izjava koje remete odnose u regionu, ali i unutar Srbije, Nikolić treba da konačno pokaže doslednost u svojoj posvećenosti normalizaciji odnosa na prostoru nekadašnje SFRJ.Saopštenje potpisuju:

Inicijativa mladih za ljudska prava
Fond za humanitarno pravo
Kuća ljudskih prava, koju čine: Građanske inicijative,
Beogradski centar za ljudska prava,
Komitet pravnika za ljudska prava-YUCOM,
Helsinški odbor za ljudska prava i
Centar za praktičnu politikuLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019