Vesti

Milan Antonijević o ulozi NVO u procesu evrointegracija (29.10.2012)Parlamentarci EU pohvalili konstruktivnost Vlade

BEOGRAD - Grupa evropskih parlamentaraca angažovanih u odborima koji se bave pitanjima proširenja EU sastala se danas u Beogradu sa predstavnicima srpskog nevladinog sektora, i iskazala veliki optimizam kada je reč o posvećenosti sadašnje Vlade Srbije procesu evrointegracija.

Više učesnika sastanka potvrdilo je Tanjugu da su evropski parlamentarci pohvalili konstruktivan stav vlade u Beogradu, a da je kao poseban problem razmatran pad evroentuzijazma među mladima, što je, prema njihovom mišljenju, posledica loše ekonomske situacije i može biti popravljeno upravo snaženjem srpske ekonomije.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević izjavio je Tanjugu da je fokus sastanka sa evropskim parlamentarcima, među kojima je bio i izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin, bio na ulozi nevladinog sektora u procesu evrointegracija.
"Nevladine organizacije su predstavile šta vide kao problem i žele da se platforma EU usaglasi sa tim. Želimo da što pre uđemo u konkretne zadatke koji bi se stavili pred vladu i koji bi za cilj imali pomeranje društva unapred", objasnio je Antonijević.

Sagovornici su, kako je dodao, razmenili mišljenja o prioritetima na kojima bi vlada trebalo da radi u daljem toku evrointegrativnih procesa.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović rekla je Tanjugu da su nevladine organizacije prenele zajednički stav da evropski put Srbije ne treba da se svede samo na kosovsko pitanje, već da reforme moraju da ostanu visoko na listi prioriteta i EU i vlade u Beogradu.

Sastanku su, pored pomenutih, prisustvovali predstavnici Fonda za otvoreno društvo, Centra za evroatlantske studije i Grupe 484.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019