Vesti

Nevladine organizacije traže smenu Aleksandra Tijanića (25. mart 2008.)Grupa nevladinih organizacija najavila je da će podneti novi zahtev za razrešenje direktora Radio televizije Srbije Aleksandra Tijanića "kako bi sprečile dalje zloupotrebe javnog servisa".

Trinaset nevladinih organizacija je zatražilo od Upravnog odbora Radio televizije Srbije da obavesti javnost o stvarnom toku sednice na kojoj je zaključeno da Aleksandar Tijanić nije zloupotrebio službeni položaj i zbog čega se o njegovom razrešenju nije ni raspravljalo.

Upravni odbor RTS je pre dva dana odbacio zahtev grupe od 13 nevladinih organizacija za smenu generalnog direktora RTS-a i nije ni raspravljao o tome, zbog čega su ove organizacije zatražile od Radiodifuzne agencije da ispita odgovornost članova Upravnog odbora "koji su doveli do ovog skandala".

Grupa od 13 nevladinih organizacija je prošle nedelje tražila da Upravni odbor RTS-a Tijanića hitno razreši dužnosti jer je zloupotrebio funkciju direktora i javni servis da bi promovisao argumente osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Zahtev nevladinih organizacija usledio je pošto je Tijanić 16. marta zatražio od specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal da pokrene postupak protiv Vladimira Bebe Popovića, ministara iz 2003. godine, tadašnjih funkcionera MUP-a i Državne bezbednosti jer su svojim nečinjenjem omogućili ubistvo Đinđića.

U svom zahtevu Tijanić se pozvao na dokumentarni film "Atentat, medijska pozadina" koji je emitovan na RTS-u na godišnjicu ubistva Đinđića a u kojem svedoci tvrde da je Popović, nekoliko sati posle ubistva a pre bilo kakve istrage, RTS-u dostavio tačan i kompletan spisak ubica premijera.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019