Vesti

Milan Antonijević za B92 o istraživanju Otvorenog parlamenta (20.11.2012.)"Poslanici nemaju uticaj na zakone"
Izvor: B92, Beta

Beograd -- Poslanici nemaju dovoljan uticaj na sadržaj zakona za koje glasaju, a koji se u najvećoj meri pripremaju u Vladi, navodi se u istraživanju Otvorenog parlamenta.

www.youtube.com/watch?v=yhP0S_DSqu8

Istraživanje je pokazalo i da vlada često ima slabe stručne i analitičke kapacitete za izradu zakona, pa se oslanja na mreže stručnjaka.

"U Srbiji se 90 odsto zakona piše u vladi, što je slično kao u nekim razvijenim zemljama", rekao je predstavnik Grupe za razvojnu inicijativu - SeConS Danilo Vuković.

On je na konferenciji za novinare istakao da je kroz razgovore s poslanicima informisan da većina poslanika iz zakonskih predloga čita samo ono što poznaju ili ih interesuje.

"Dobijemo po 45 centimetara materijala. Svi poslanici dobijaju sve. Pročitaš ono što poznaješ i interesuje te", rekao je jedan poslanik u svom iskazu za istraživanje "Kako narodni poslanici donose zakone? Analiza zakonodavne aktivnosti u Narodnoj skupštini Republike Srbije".

Vuković je naveo i da veći značaj imaju neformalni kanali komunikacije, a da se javne rasprave i drugi mehanizmi konsultacija za donošenje zakona koriste formalno.

On je naveo i da je istraživanjem ustanovljeno da su tokom 2009. i 2011. godine poslanici samo u tri slučaja glasali drugačije od svoje stranke i to poslanici Srpske radikalne stranke, Liberalno-demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava - YUCOM, Milan Antonijević je naveo i da treba povećati broj zaposlenih u stručnim službama parlamenta i dodatno ih obučavati za rad.Istraživanje je sprovedeno ove godine i pokazalo je da se 37 odsto zakona u Skupštini Srbije donosi po hitnom postupku, kao i da je u prethodnom skupštinskom sazivu poslanicima na raspolaganju bilo pola radnog dana za raspravu i glasanje o svakom pojedinačnom zakonu.

U prethodnom sazivu doneto je 807 zakona, 217 drugih akata i 22.251 amandman. Inicijativu Otvoreni parlament, koja prati rad poslanika, pored SeConSa i YUCOM-a, čine i Centar za istraživanje CRTA, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Zaječarska inicijativa.

www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=20&nav_category=11&nav_id=661789Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019