Vesti

Virtuelni sud NIN-a zabranio „Naše”(Blic, 23.01.2013)U redakciji nedeljnika NIN organizovano je virtuelno suđenje organizaciji SNP „Naši”, s idejom da javnost čuje argumente za i protiv zabrane ove organizacije čije su akcije (paljenje zastave Vojvodine i plakati sa spiskovima nepoželjnih NVO) uznemirile javnost.

Tročlano NIN-ovo sudsko veće, u ime javnosti, posle rasprave „zabranilo” je delovanje SNP-a „Naši” glasajući dva prema jedan.

Veće virtuelnog suda činili su Stevan Lilić, predsednik udruženja Pravnici za demokratiju, Zoran Ivošević i Bogoljub Milosavljević, profesori Pravnog fakulteta Univerziteta „Union“. Optužbu je zastupao Milan Antonijević, direktor YUKOM-a, a uz njega, kao zainteresovana strana, Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a.

Odbranu je zastupao advokat Toma Fila. Pozvani Ivan Ivanović, predsednik SNP „Naši” nije se pojavio (iako je obećao) kao zainteresovana strana odbrane.

Optužba je tvrdila da „Naše” treba zabraniti jer sprovode akcije koje ugrožavaju bezbednost i ljudska prava građana Srbije, pozivajući se na međunarodne konvencije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, OEBS-a i drugih međunarodnih institucija.

Na primeru premlaćivanja novinara Teofila Pančića, optužba je dokazivala kakve posledice u praksi ima ideologija ovakvih organizacija kao što su SNP „Naši”. S druge strane, advokat Fila je tvrdio da zabrane ničemu ne vode i da neće sprečiti delovanje ove organizacije. Zabrane samo pospešuju njihov rad, koji one nastavljaju najčešće pod drugim imenom, rekao je Fila.

Za zabranu su glasali Lilić i Ivošević, dok je protiv bio Bogoljub Milosavljević.

„Naše “ treba da zabrani najviši sud u državi, kazali su Ivošević i Lilić, jer u državi u kojoj sve nadležne instance prethodno nisu reagovale, najviše pravno telo postaje prva instanca koja deluje (u uređenim zemljama ona je poslednja instanca).

Protiv zabrane izjasnio se Milosavljević, rekavši da je besmisleno da se SNP-om „Naši” bavi najviši sud u zemlji, već postupak treba da prođe redovne sudske instance.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019