Vesti

Sankcionisanje govora mržnje - SAOPŠTENJE ZA JAVNOSTKomitet pravnika za ljudska prava skrece paznju da je nedopustivo objavljivanje tekstova koji sadrze govor mrznje i koji samim tim dugorocno uticu na ugrozavanje bezbednosti onih protiv kojih su usmereni.

Nedavno objavljeni tekstovi – „BRUKA: Cedin direktor slavio Dan albanske zastave!”, u dnevnom listu „Kurir” i “Skandal koji jos nije kaznjen: gradski funkcioner Beograda lobirao za Veliku Albaniju“, objavljen u nedeljniku „Tabloid“, imali su za posledicu otvoreni linc, pretnje, najprizemnija vredjanja, pozive na ubistva, kao i kvalifikovanje celokupnog albanskog stanovnistva kao kriminalnog.

U navedenim tekstovima i komentarima olicava se mrznja prema albanskom narodu u celini i prema svim albanskim nacionalnim obelezjima.

Povodom ovih tekstova, YUCOM je podneo krivicnu prijavu zbog krivicnog dela Rasna i druga diskriminacija, kao i tuzbu zbog povrede zabrane govora mrznje.

Apelujemo na institucije da sankcionisu ovakvo nezakonito postupanje medija, koje, kroz izazivanje netrepeljivosti prema nacionalnim manjinama i prema onima koji se se zalazu za ravnopravnost svih gradjana/ki Republike Srbije, steti celokupnoj drustvenoj zajednici i podstice atmosferu netolerancije i mrznje.

YUCOM Tim

Preuzmite saopštenjeLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019