Vesti

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći do kraja godine | EurActiv SrbijaKomitet pravnika za ljudska prava i SeCons grupa za razvojnu inicijativu

Do kraja godine bi trebalo da bude usvojen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, kao rezultat dvogodišnjeg rada na usaglašavanju zakonskog teksta ali i prisutnosti ove vrste pravne pomoći u praksi, zaključeno je na danas održanom skupu "Pristup pravdi – Pravda za sve" u organizaciji Komiteta pravnika za ljudska prava i SeCons grupe za razvojnu inicijativu.

Građani Srbije nisu u potpunosti upoznati sa mogućnošću korišćenja besplatne pravne pomoći koju, trenutno, pružaju nevladine organizacije, pravne klinike na Pravnim fakultetima i lokalne samouprave.

Prema podacima istaknutim na ovom skupu od 146 opština u Srbiji samo u 60 postoje kancelarije za besplatnu pravnu pomoć. Najčešći problemi zbog kojih građani traže ovu vrstu pomoći potiču iz domena radnog prava i zapošljavanja (22%), zatim problema u braku i porodici (19%), zbog dobijanja ličnih dokumenata (19%), imovinskih pitanja (13%) i zbog lakih i teških problema (8%).

"Pre dve godine je formirana Radna grupa koja je radila na usaglašavanju teksta budućeg Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koji bi trebalo da građanima koji nemaju sredstava omoguće da imaju pravnu pomoć. Prva radna verzija zakona je predstavljena 2011, druga prošle godine, upravo ovog meseca očekujemo da se formira nova radna grupa pri Ministarstvu pravde i državne uprave kako bi bio nastavljen rad", rekao je Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, organizacije koja je u Srbiji najpoznatiji pružalac besplatne pravne pomoći.

Nedavno se dogodilo, istakao je on, da je Ministarstvo pravde i državne uprave baš Komitetu pravnika prosledilo nekoliko pravnih slučajeva gde je građanima bila potrebna besplatna pravna pomoć.

Dr Danilo Vuković iz SeCons grupe za razvojnu inicijative predstavio je istraživanje o rasprostranjenosti besplatne pravne pomoći koje pokazuje da 11% onih građana koji u ovom trenutku vode neki sudski spor koristi besplatnu pravnu pomoć. "To znači da svaki deveti čovek koji vodi spor ima besplatnu pravnu pomoć", istakao je on.

Oko 60% građana je istaklo da se za ovu vrstu pomoći opredeljuje zato što nema dovoljno novca a 15% zbog toga što nemaju poverenja u državne institucije, sudove i advokate.

Nacrt Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći predviđa da ovu vrstu pravne usluge mogu pružati nevladine organizacije, pravne klinike, advokati, sindikati, udruženja potrošača.

U okviru projekta "Pristup pravdi – Pravda za sve", koji su realizovali Komitet pravnika za ljudska prava i SeCons – grupa za razvojne inicijative, uz podršku USAID Srbija preko Instituta za održive zajednice, objavljena je i publikacija "Pristup pravdi i besplatna pravna pomoć u Srbiji – izazovi i reforme".

Pored ove publikacije, javnosti je juče (6. marta) predstavljen priručnik za građane "Pravda za sve - Kako do besplatne pravne pomoći?"

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019