Vesti

Reagovati na pretnje smrću PajtićuKuća ljudskih prava i demokratije najoštrije osuđuje podizanje tenzija u Vojvodini i pretnje smrću upućene Predsedniku Vlade AP Vojvodine Bojanu Pajtiću.

Lepljenje plakata širom Vojvodine, sa pozivima na ubistvo visokog državnog zvaničnika mora zabrinuti svakoga ko ne želi ponavljanje zločina, ratova i nesigurnosti koje su bila odlika Srbije devedesetih godina.

Neophodno je ukazati da u senci pregovora o Kosovu vladajuće stranke svesno urušavaju autonomiju Vojvodine, a dogadjanja u Novom Sadu podsećaju na antibirokratsku revoluciju s kraja osamdesetih, kako po porukama, tako i po metodologiji.

Upozoravamo da nekažnjivost pretnji i govora mržnje vodi ka stvaranju atmosfere u kojoj je moguće nekažnjeno izvršiti zločin iz mržnje, fizički napasti neistomišljenike, ugroziti život svakog građanina.

Podsećamo da su se i mediji, nevladine organizacije i pojedinci nedavno našli na sličnim letcima i pozivima na linč, a da ni posle šest meseci nije podignuta optužnica protiv odgovornih za sastavljanje ovih spiskova.

Pozivamo nadležne organe, a pre svega policiju i tužilaštvo da i u slučaju pretnji Predsedniku Vlade AP Vojvodine i u ranijim slučajevima pronađu i procesuiraju učinioce i time jasno pošalju poruku da je nasilje nedopušteno.

Predstavnici najviših državnih organa dužni su i da jasno iskažu svoje stavove da je ovakav vid ugrožavanja sigurnosti nedopušten u Srbiji, kao i da je neophodno sva pitanja od interesa za građane Vojvodine rešavati u institucijama, a ne na ulicama.

Kuća ljudskih prava koju čine:

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Beogradski centar za ljudska prava
Građanske inicijative
Centar za praktičnu politiku i
Helsinški odbor za ljudska prava u SrbijiLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019