Vesti

Neujednačena primena odredaba Zakona o okupljanju građanaKomitet pravnika za ljudska prava – YUCOM upozorava na neujednačenu primenu odredaba Zakona o okupljanju gradjana. Naime, protiv pristalice Liberalno-demokratske partije, profesora Pešića, pokrenut je prekršajni postupak zbog toga što je 27. februara 2013. godine, delio letke ispred Narodnog pozorišta u Nišu, zajedno sa svojim istomišljenicima, kako bi upozorili da je novac za predstavu "Konstantin" trošen netransparentno.

Podsetimo da je u decembru 2012. ispred Narodne skupštine organizovan protest studenata povodom oslobođenja hrvatskih generala Gotovine i Markača, na kome se okupljenima obratio i ministar pravde Nikola Selaković. Tada je prijava kojom je policija obaveštena o skupu sadržala više nedostataka, od kojih je svaki dovoljan da se prijava smatra neurednom, odnosno skup neprijavljenim. Ipak, prekršajni postupak protiv organizatora skupa nije pokrenut.

YUCOM je tokom 2012. godine pratio 28 skupova u Beogradu, odnosno 29 skupova širom Srbije, kako bi stekao uvid u ostvarivanje slobode okupljanja. Detaljnom analizom svakog okupljanja utvrđeno je da MUP neujednačeno primenjuje Zakon, te da pomenuti slučajevi nisu izuzetak.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019