Vesti

Pravnici YUCOM-a Ivana Stjelja i Nikola Grujić promovisali primene instituta zločina iz mržnje (22.04.2013.)Komitet za ljudska prava YUCOM i Gej Strejt Alijansa promovišu novi institut u krivičnom pravu Srbije – Zločin iz mržnje. On je uveden krajem prošle godine kao plod dugogodišnjeg lobiranja i sada se tretira kao posebna okolnost za odmeravanje kazne za krivično delo učinjeno iz mržnje.

Ivana Stjelja, YUCOM

"Krajem decembra prošle godine, na inicijativu NVO, Zločin iz mržnje je uveden u krivični zakonik. Njegovu primenu tek očekujemo naročito tokom prajda koji će se održati na jesen. Mi imamo plan da u nekoliko gradova Srbije promovišemo Zločin iz mržnje i da se javnost obavesti o tome da je zločin iz mržnje inkriminisan odnosno da se javlja kao otežavajuća okolnost prilikom izvršenja bilo kog krivičnog dela".

Najviše prijava u prethodnom periodu po ovom osnovu odnosi se na dela počinjena protiv gej populacije ali tu spadaju i mnoge druge grupe.

Nikola Grujić, YUCOM

"Mi smo se zalagali da lista osnova koje navodi Zakon kao razlog diskrminatornog ponašanja bude širi. Usvojeno je neko srednje rešenje ali to je dobar znak da vlast počinje da prepoznaje značaj težine krivičnih dela koja su uzrokovana diskriminacijom".

Zakon koji tretira problem diskriminacije sprovodi se od 2009. i od tada, prema YUCOM-u, nema mnogo procesuiranih slučajeva, sudije nisu dovoljno senzibilisane za ovu problematiku a potrebne su dodatne odluke.

Iako su bili pozvani da učestvuju u debati, pozivu organizatora se nisu odazvali predstavnici tužilaštva i policije koji su označeni kao najvažniji faktori u sprovođenju ovog pravnog instituta. Ipak, sudija Višeg suda Danko Mandić se odazvao pozivu i naveo da zločin iz mržnje nije bio prisutan kroz zakon ali u skladu sa preuzetim međunarodnim konvencijama kao i zbog ulaska u EU sada je to neophodno učiniti. Zločin iz mržnje bi trebalo da osim nasilja obuhvati i druga krivična dela poput razbojništava, krađe, uništenja tuđih stvari i da se pri presuđivanu uzima kao otežavajuća okolnost koja iziskuje veću kaznu. Sudija Mandić smatra da neće biti lako dokazati mržnju ali da nema razloga da se sumnja u to da će nadležni organi poštovati zakon. Najveća odgovornost, ipak, biće na policiji koja je prva na mestu zločina odnosno prva u dodiru sa žrtvama i počiniocima.

Takođe, predstavljena je aktivnost na projektu "Koalicija za ravnopravnost – KORAK" koji podrazumeva dvogodišnji projekat 8 NVO iz Srbije, Crne Gore i Kosova gde će se podizati svest građana i pomagati mlađim organizacijama i aktivistima u borbi protiv diskriminacije LGBT osoba, promovisati veće učešće žena u javnom životu i pratiti odgovori pravosuđa na slučajeve diskriminacije. Uz treninge i seminare očekuje se i dodela podgrantova NVO pri čemu će biti prosleđena sredstva EU za šestomesečne projekte. Rezultat ovih aktivnosti biće tri strateška dokumenta iz navedenih oblasti.IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019