Vesti

Zločin iz mržnje, novi institut u KZ (22.04.2013.)Komitet pravnika za ljudska prava Yucom i Gej Strejt Alijansa danas su u Medija centru u Subotici predstavili aktivnosti koje su dovele do usvajanja instituta Zločina iz mržnje u srpskom krivičnom zakonodavstvu. Pored diskusije o institutu zločina iz mržnje, predstavnicima pravosuđa i nevladinog sektora predstavljen je i rad koalicije za ravnopravnost-Korak, koja je organizovana sa ciljem borbe protiv diskriminacije na regionalnom nivou.

Krajem decembra 2012. godine Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama KZ Republike Srbije kojim je kroz član 54a kao posebnu tj. obavezujuću otežavajuću okolnost za izricanje kazni uvela dela počinjena iz mržnje na osnovu rase, veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Nakon toga, YUCOM i GSA su kao organizacije koje su inicirale ove izmene, pokrenule projekat koji će se odvijati u nekoliko gradova i koji ima za cilj promociju značaja inkriminacije zločina iz mržnje.

Pored diskusije o institu zločina iz mržnje, predstavnicima pravosuđa i nevladinog sektora predstavljen je i rad koalicije za ravnopravnost -Korak. Korak predstavlja mrežu nevladinih organizacija iz Srbije, Crne Gore i Kosova organizovana sa ciljem da se na regionalnom nivou bori protiv diskriminacije. Cilj će u naredne dve godine ostvarivati kroz monitoring suđenja za diskriminaciju, zagovaranje učešća žena u političkom životu i borbu protiv diskriminacije LGBT osoba.

Komitet pravnika za ljudska prava i Gej Strejt Alijansa su u okviru kampanje pored Subotice, obišli nekoliko gradova u Srbiji.IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019