Vesti

Stvaranje nove prakse u zatvorima u Republici Srbiji - poziv na konferencijuPozivamo vas na konferenciju Stvaranje nove prakse u zatvorima u Republici Srbiji u organizaciji Komiteta pravnika za ljudska prava, ApsArta i Beogradskog centra za ljudska prava, koja će se održati u Kući ljudskih prava, 27. maja 2013. godine, sa početkom u 12 časova (ul. Kneza Miloša 4).

Nevladine organizacije, ApsArt Centar za pozorišna istraživanja, Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) i Beogradski centar za ljudska prava, sprovode jednogodišnji projekat „Od kršenja do stvaranja zakona“. U sprovođenje projekta biće uključena osuđena lica, direktno vezana za proces izdržavanja kazne, što će im pružiti priliku da doprinesu i utiču na promenu prakse koja reguliše služenje kazne zatvora. Uključivanjem osuđenika u proces stvaranja predloga i preporuka, nastoji se da se doprinese većoj vidljivosti njihovih potreba.

„Od kršenja do stvaranja zakona“ projekat je po mnogo čemu jedinstven kako u nacionalnim tako i u međunarodnim okvirima. Po prvi put se bivši osuđenici, koji su završili izdržavanje svoje zatvorske kazne, vraćaju u zatvor ali ne u svojstvu –povratnika, već kao treneri i moderatori u pozorišnim predstavama. Po prvi put skoro cela zatvorska populacija u Srbiji ima mogućnost da kaže svoje mišljenje o svom položaju, što ovaj projekat čini svojevrsnim malim referendumom u kome osuđenici mogu javno da iskažu svoje mišljenje. Po prvi put, neki predlozi izmena i dopune zakona koje su sastavili osuđenici će biti predstavljeni donosiocima odluka.

Projekat „Od kršenja do stvaranja zakona“ odvija se uz punu podršku kancelarije Zaštitinika građana i finansijsku podršku FOSI (Foundation Open Society Institute).


U prilogu je vam dostavljamo poziv i saopštenje .

Poziv

SaopštenjeLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019