Vesti

Freedom house: Srbija zaostaje u reformama; Milan Antonijević: Ne možemo biti potpuno nezadovoljni izveštajem (Politika, 20.06.2013.)Ključne reforme u svim državama na Balkanu su u zastoju, a region i dalje odlikuje stalna korupcija i pored toga što su Hrvatska i Srbija pritisnute rokovima na putu ka Evropskoj uniji, ocenila je američka nevladina organizacija Freedom house, navodeći i da Srbija ima dobre ocene u sprovođenju demokratskih procesa, ali da je malo postignuto u reformama. U Srbiji su, zaključno sa 2012. godinom, najlošije ocenjeni pravosudni sistem, visoka korupcija i stanje u medijima. Dobre ocene su dobijene za stanje u civilnom sektoru i za sprovođenje izbornog procesa.

Komentarišući ovaj izveštaj Milan Antonijević, direktor YUCOM-a, kaže da ne možemo biti potpuno nezadovoljni izveštajem. "Koliko ja vidim, nema nekih bitnijih napredaka, ali ni to nije loše s obzirom na to da je i prošla godina bila ocenjena prilično uspešno što se tiče parametara koje meri Freedom house. Treba napomenuti i da izveštaj za 2012. godinu nije imao u vidu da se radi na strategiji za medije", objašnjava Antonijević.

S obzirom na to da se izveštaj radi za veliki broj država dobro je, kako ističe, što Srbija može da se uporedi sa drugim državama, pogotovo u regionu, pa se može videti koliko je ko uznapredovao u nekim oblastima, a gde su određeni padovi. To, kaže, nije loše za neki sveukupan napredak celog regiona.

"Nikada nismo imali problema sa objektivnošću njihovih izveštaja. Vrlo dobro detektuju sve probleme, temeljni su i ne rade izveštaje na osnovu formalnih ispunjavanja uslova nego se fokusiraju na suštinu i na primenu zakona", kaže Antonijević uz opasku da treba imati u vidu i to da je svaki izveštaj "obojen" i stavovima ljudi koji ga prave.

J.C.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019