Vesti

Колико кошта правда у Србији? Шта се очекује од Закона о бесплатној правној помоћи, који је у припреми?У случају да морају своја права да бране на суду, најмање милион грађана Србије не би имало новца да плати таксе и трошкове за адвоката. То се односи и на "запослене" чија су предузећа у блокади, раднике којима послодавци не уплаћују редовно плате ни доприносе, скоро 700.000 незапослених који немају право на накнаде са бироа, старије грађане који нису испунили услове за пензионисање, рањиве групе...

Правници кажу да се грађани често одлучују да стопирају судски процес све док не прикупе новац за адвоката или плаћање судских такси.

Законом о бесплатној правној помоћи, који је у припреми, биће утврђена листа оних који ће моћи да рачунају на подршку државе. Предлог закона предвиђа да грађани имају право на бесплатну правну помоћ током целог судског поступка, односно до правоснажне одлуке суда.

Да ли ће овај Закон, када почне његова примена, правду учинити доступнијом, бржом, ефикаснијом? Да ли су познати јасни критеријуми ко ће имати право на бесплатну правну помоћ?

Гошће емисије У средишту пажње су Љиљана Благојевић, помоћница министра правде и државне управе, Јасмина Павловић, члан радне групе за израду Закона о бесплатној правној помоћи и адвокат Кристина Тодоровић из Комитета правника за људска права - YUCOM.

Телефони за ваша питања и сугестије су: 011 322 52 99 и 322 54 99.

Уредник емисије: Оливера Симић МилошевићLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019