Vesti

Odgovornost medija - saopstenjeKomitet pravnika za ljudska prava - YUCOM poziva nadležne organe da preduzmu sve mere kako bi se utvrdila odgovornost medija Pečat, koji je objavljivanjem očigledno lažne informacije ugrozio Natašu Kandić i proizveo talas govora mržnje protiv ove braniteljke ljudskih prava.

U poplavi poluinformacija, neproverenih napisa i podmetanja nedopustivo je da u potpunosti neistinita vest prođe kao još jedna u nizu afera zbog koje niko nije odgovarao. Time se urušava ugled svih medija, a učiniocima šalje jasna poruka da je objavljivanje lažnih informacija dozvoljeno i nekažnjivo.

Svesno plasiranje neistina u medijima, kao i ugrožavanje branitelja ljudskih prava je nedopustivo, time se krše kako etičke, tako i krivičnopravne norme. Ujedno podsećamo i na konkretno krivično delo rasna i druga diskriminacija iz Krivičnog zakonika Srbije koje predviđa kažnjavanje svakoga “ko vrši proganjanje organizacija ili pojedinaca zbog njegovog zalaganja za ravnopravnost ljudi”.

Ovde ne treba uzimati u obzir mali tiraž i mali uticaj ovog lista, jer se lažna vest plasirana u Pečatu proširila na veliki broj portala, ozbiljnih medija i socijalnih mreža i proizvela je veće uznemirenje u javnosti i otvorene pretnje i mržnju.

Kao organizacija koja se od osnivanja bavi slobodom izražavanja i slobodom medija postavljamo sledeća pitanja:

Da li će tužilaštvo reagovati u ovom i u brojnim drugim u slučajevima gde se u medijima direktno proganjaju građani i krše njihova prava?

Da li će Savet za štampu slediti visoke standarde i jasno osuditi plasiranje laži?

Da li će Ministarstvo kulture i informisanja reagovati u ovom i u brojnim drugim slučajevima u kojem se mediji koriste za proganjanje građana i širenje govora mržnje?

Preuzmite Saopštenje u pdf formatuLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019