Vesti

NUNS objavio nase saopstenje: Yukom: Odgovornost PečataKomitet pravnika za ljudskaprava (YUCOM) pozvao je danas nadležne organe da preduzmu sve mere kako bi se utvrdila odgovornost lista Pečat, koji je objavljivanjem lažne informacije ugrozio Natašu Kandić i proizveo talas govora mržnje protiv nje.

YUCOM u saopštenju kaže da je u poplavi poluinformacija, neproverenih napisa i podmetanja, nedopustivo da u potpunosti neistinita vest prođe kao još jedna u nizu afera zbog koje niko nije odgovarao.

Time se, kako ocenjuje Komitet, urušava ugled svih medija, a učiniocima šalje jasna poruka da je objavljivanje lažnihinformacija dozvoljeno i nekažnjivo."Svesno plasiranje neistina u medijima, kao i ugrožavanje branitelja ljudskih prava je nedopustivo, time se krše kako etičke, tako i krivičnopravne norme. Ujedno podsećamo i na konkretno krivično delo rasna i druga diskriminacija iz Krivičnog zakonika Srbije koje predviđa kažnjavanje svakog ko vrši proganjanje organizacija ili pojedinaca zbog njegovog zalaganja za ravnopravnost ljudi”, ističe se u saopštenju.
YUCOM smatra da ne treba uzimati u obzir mali tiraž i mali uticaj ovog lista, jer se lažna vest plasirana u Pečatuproširila na veliki broj portala, ozbiljnih medija i socijalnih mreža i proizvela je veće uznemirenje u javnosti i otvorene pretnje i mržnju.

Kao organizacija koja se od osnivanja bavi slobodom izražavanja i slobodom medija, YUCOM pita da li ćetužilaštvo reagovati u ovom i u brojnim drugim u slučajevima gde se u medijima direktno proganjaju građani i krše njihova prava?

Da li će Savet za štampu slediti visoke standarde i jasno osuditi plasiranje laži i da li će Ministarstvo kulture iinformisanja reagovati u ovom i u brojnim drugim slučajevima u kojem se mediji koriste zaza proganjanje građana i širenje govora mržnje.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019