Vesti

Saopštenje koalicije Korak povodom govora mržnje uoči prve Parade ponosa u Budvi: Svako ima pravo na slobodu izražavanja i okupljanja (23.07.2013.)Koalicija KORAK, koju čini osam NVO iz Srbije, Kosova i Crne Gore, najsnažnije osuđuje govor mržnje i pozivanje na linč organizatora prve crnogorske Parade ponosa “SeaSide Pride” koja je najavljena za 24. jul 2013. u Budvi.


Uprkos činjenici o izuzetno visokom nivou homofobije u crnogorskom društvu na koju ukazuju brojna istraživanja javnog mnjenja, zabrinula nas je surovost poruka mržnje, netrpeljivosti i poziva na nasilje prema LGBT populaciji koja je prethodnih dana preplavila javni prostor, što samo podsjeća da je dug put u borbi protiv predrasuda i izgradnji društva kulture ljudskih prava.

Koalicija KORAK izražava nadu da će nadležne institucije, koje su i podržale organizaciju ovog događaja, obezbijediti sigurnost svih učesnika/ca. Takođe, očekujemo brzu i efikasnu reakciju nadležnih državnih organa u procesuiranju prijetnji i poziva na linč koje je lider LGBT Forum Progres Zdravko Cimbaljević dobio posljednjih dana, uključujući i objavljivanje čitulje sa njegovim imenom i prezimenom i fotografijom.

Koalicija KORAK poziva sve građane i građanke da pokušaju da razumiju da je suživot različitosti ne samo neminovnost, već i bogatstvo i prednost savremenog društva, te da svaka vrsta isključivosti, predrasuda, marginalizovanja određenih grupa i njihovih potreba uskraćuje mogućnost punog razvoja čitavog društva.

Želimo još jednom da iskažemo poštovanje prema kolegama iz LGBT Foruma progres za hrabrost u svakodnevnoj istrajnoj borbi za unaprijeđenje položaja LGBT osoba, kao nadu da će sjutrašnji “SeaSide Pride” proteći u mirnoj atmosferi i bez nasilja.

Koaliciju KORAK čine:

Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM
Beogradski centar za ljudska prava
CHRIS mreža za ljudska prava
Gej Strejt Alijansa
Fond za humanitarno pravo (Kosovo)
Inicijativa mladih za ljudska prava (Kosovo)
Centar za građansko obrazovanje (Crna Gora)
LGBT Forum progres (Crna Gora)


Preuzmite SaopstenjeLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019