Vesti

Milan Antonijević za Novi Magazin - Tri grane vlasti, tri meseca i više detalja (08.08.2013.)Tri grane vlasti, tri letnja meseca i više detalja

Letnji meseci, po pravilu, ne donose mnogo toga novog ni u zakonodavnoj, ni u pravosudnoj, a ni u izvršnoj grani vlasti. Sudovi nezvanično zatvaraju vrata, a iza zatvorenih vrata radi se na zaostalim predmetima. U Narodnoj skupštini se čeka jesenje zasedanje, dok Vlada smanjuje broj sednica koje su uglavnom telefonske.
Šta je to ove godine odredilo drugačiji tempo, šta je odredilo da leto s pravom možemo nazvati “vrućim”?
Na prvom mestu je izvršna vlast i, naravno, rekonstrukcija Vlade o kojoj se pričalo i pre same rekonstrukcije i tokom rekonstrukcije, a kako vidimo, to će i ostati tema do narednih izbora.
Vila Bokeljka na Dedinju je ponovo slušala stranačke dogovore, a niko se nije upitao zašto se rekonstrukcija vlade ne dogovara tamo gde bi i trebalo, u zgradi Vlade.
Parlament spremno čeka konačno rešenje, konačnu odluku o sastavu i izgledu nove Vlade, pa da se upusti u donošenje Zakona o ministarstvima.

Evropske integracije su dale vetar u leđa budućim reformama. Još nije jasno određeno šta znači dobijanje datuma - da li ga je Srbija dobila ili ga čeka? Odluka Evrope je definitivno stvorila osećaj da se mnoge stvari menjaju, tj. da će biti neophodno da se promene dese, bilo da to sada priželjkujemo, volimo ili ne.
Od Srbije se očekuje sprovođenje sporazuma sa Kosovom, kao i ozbiljne reforme koje nam duguju političari, reforme prekinute ratovima devedesetih, svesrdno opstruirane u prvim godinama, pa i u čitavoj deceniji, posle 5. Oktobra. Opstrukcije reformi su dolazile baš od onih koji ih sada sprovode. Da ovde stanemo, jer svako, pa i političari, imaju pravo da promene mišljenje.

Ovog leta su teme drugačije, nametnute su pregovorima, najavom otvaranja poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava i ljudskih prava. Međutim, ne vide se nastojanja Vlade da svima garantuje osnovno ljudsko pravo, pravo na slobodu okupljanja. Još uvek nema jasne poruke da će se obezbediti održavanje Parade ponosa zakazane za septembar. Nemamo podatke o široj akciji policije i tužilaštva na kažnjavanju nasilničkih grupa koje već godinama ugrožavaju državu. Očekujem da će se i na tom planu videti pomak, naročito posle priličnog uspeha Crne Gore tj. Parade ponosa u Budvi, koja je, doista, održana uz incidente.

Otvorenost institucija, popularnije rečeno - transparentnost, takođe stavljamo u fokus ovog leta. To nije samo zahtev EU, već svih onih koji žele da znaju šta se u državi dešava počevši od trošenja budžetskih sredstava, preko javnih nabavki, do sednica u skupštini i vladi. Tu će nam pomoći i anketni odbor koji je formiran u Narodnoj skupštini, i koji se tokom ovih toplih dana, pomalo skriven od javnosti, bavi analizom trošenja novca iz našeg budžeta od 2000. do 2012. na Kosovu. Očekujemo rezultate.

I na kraju, da zavirimo u treću, pravosudnu granu vlasti. Pošto dolazim iz organizacije koja štiti ljudska prava i pruža besplatnu pravnu pomoć, direktno smo zainteresovani za reformu pravosuđa. Uključeni smo u određene procese, vidi se da je ozbiljno započeto razmišljanje o tome šta je urađeno, a šta sve predstoji da se uradi. Promena Ustava je takođe stavljena u Nacionalnu strategiju o reformi pravosuđa kao jedan od prioriteta. To nam govori o ozbiljnom razmišljanju o temeljnoj promeni i tog papira koji je donet na brzinu 2006. godine i obiluje greškama i kompromisima, što je neprimereno za jedan ustavni tekst. Želja onih koji su ga pisali je bila da se svidi svima, što je, priznaćete, i u životu nemoguće.

Tokom leta, možemo ponovo staviti zamerke na pritvor određen u brojnim predmetima, koji neprimereno dugo traje, naročito u medijski atraktivnim slučajevima. Zaboravlja se da je svrha pritvora otklanjanje mogućnosti uticaja na svedoke ili sprečavanje ponavljanja krivičnog dela. Sve se svodi na “zatvor” u kome se “leži” pre presude suda.

Tokom leta dobili smo odluku Ustavnog suda po ustavnoj žalbi i to tri meseca posle njenog podnošenja, što je, priznaćete, rekord u brzini. Dobili smo i pozitivnu presudu u slučaju slobode okupljanja, za mlade koji su ispred ambasade Rusije protestovali protiv hapšenja benda “Pussy Riot”.

Tu je i maratonski sudski postupak zbog paljenja džamije u Beogradu, koji je u julu završen prvostepenom presudom u kojoj niko nije osuđen zbog paljenja, već je izrečena izuzetno blaga osuda zbog napada na policajce.

Leto koje prolazi nametnulo je buran tempo političarima, niko nije mogao da se uspava, odmori. Sva letnja dešavanja u tri grane vlasti i teme koje sam pobrojao lako možete oceniti kao pozitivne ili negativne. Sada kada sam ponovo prošao kroz ceo tekst, jasno je da je na širem planu Srbija napravila određeni, ne mali pomak, ali da na značajnim detaljima dobija negativne ocene.
Uvek nekako padnemo na detaljima, koji više opisuju život negoli krupne teme.
Preuzmite celu vest u PDF formatuLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019