Vesti

Delegacija Evropskog parlamenta posetila Srbiju (24.11.2008)Delegacija Evropskog parlamenta, koju je predvodila gospođa Doris Pak, organizovala je javnu diskusiju "Srbija na putu evropskih integracija" 24.11.2008. godine u Medija centu Beograd, u okviru svoje dvodnevne posete Srbiji (24-26.11.2008). Na javnu diskusiju bili su pozvani predstavnici nevladinog sektora, kako bi sa članovima delegacije razmenili stavove u pogledu trenutne situacije u Srbiji, uloge civilnog sektora i mogućim načinima unapređenja te uloge.
Detaljan izveštaj:Srbija na putu evropskih integracija

BEOGRAD, 24. novembra 2008. (Beta) - Evropski parlamentarci ocenili su večeras u Beogradu u razgovoru s predstavnicima srpskih nevladinih organizacija (NVO) i studentima da nevladin sektor treba da odigra značajnu ulogu u evropskim integracijama Srbije.

Šefica Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak rekla je da je jedan od zadataka NVO da izveštaj Evropske komisije o Srbiji budu prisutniji u javnosti, povodom ocene Biljane Kovačević-Vučo iz Komiteta pravnika za ljudska prava da izveštaj nije dovoljno vidljiv i da je pogrešno interpretiran.

Ona je u javnoj diskusiji "Srbija na putu evropskih integracija" u Medija centru, dodala da je u izveštaju Evropske komisije podvučeno da NVO treba da igra važnu ulogu u evropskim integracijama Srbije.

"Naš zadatak je da vas podsećamo šta treba da uradite", kazala je Pak i pozvala predstavnike NVO da ne budu isuviše kritični prema Vladi Srbije koja je pokazala da želi da Srbiju vodi u EU, a da je problem sada u srpskom parlamentu.

Ona je izrazila uverenje da će u sledećem izveštaju Evropske komisije o Srbiji biti više pozitivnih elemanata.

Povodom ocene ekoloških NVO da teme životne sredine i energetike nisu dovoljno zastupljene u izveštaju, Erik Meijer iz Konfederalne grupe Evropske ujedinjene levice/Nordijske zelene levice ocenio je da "ekološke probleme ne treba rešavati odozgo" i da je "potrebno da javno mnjenje i NVO izvrše pritisak".

Navodeći da u poslednjem izveštaju Evropske komisije u Srbiji o ekološkim problemima nema detalja, Pak je kazala će zemlja morati više da poštuje evropske ekološke standarde što se više bude približava EU.

Povodom primedbi predstavnika NVO da ni problemi verskih zajednica nisu dovoljno zastupljeni u izveštaju, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras je rekao je u "izveštaju pomenuto da postoje manjkavosti u zakonu o verskim zajednicama, posebno kada je reč o registraciji netradicionalnih zajednica".

Doris Pak je rekala da će sutra u razgovorima sa srpskim poslanicima razgovarati o problemu verskih zajednica i sugerisala da to pitanje treba pokrenuti u Savetu Evrope.

Povodom proširenja EU, Meijer je rekao da ono nije prioritet nekih članica. Izrazivši uverenje da će Evrospka komisija sledeće godine ponuditi Srbiji status kanidata, on je ocenio da će pregovori o ulasku u Uniju trajati šest godina, a da bi Srbija mogla da postane član 2020. godine.

Pak je navela da to nije stav svih u EU i pozivajući političare i javnost da brže rade na evropskim integracijama naglasila: "Postaćete članica kada uradite domaći zadatak".

U diskusiji je razgovarano i o liberalizaciji viznog režima i mogućnostima studenata iz Srbije da studiraju na evropskim univerzitetima.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019