Vesti

Pomoć delegacije Evropske Komisije za 22 organizacije (10.12.2008)Šef Delegacije Evropske komisije u Republici Srbiji, ambasadot Žozep M. LJOVERAS i 22 organizacije civilnog društva potpisali su danas sporazume o dodeli sredstava u ukupnoj vrednosti od 1,5 miliona evra na ime projekata čiji će ključni cilj biti unapređenje i jačanje ljudskih prava, političkog pluralizma, učešća i zastupljenosti u demokratskim procesima. Završetak postupka odabira korisnika sredstava i potpisivanje ugovora ove godine se poklapa sa obeležavanjem širom sveta 60. godišnjice postojanja Uni verzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Od 22 organizacije koje će imati koristi od sredstava EU, njih 13 su iz Beograda dok ostale dolaze iz Užica, Niša, Novog Sada, Pančeva, Požege i Zrenjanina. Projektne akcije se odvijaju u brojnim gradovima i opštinama van sedišta organizacija čime se obezbeđuje izbalansirana regionalna zastupljenost i opipljivi rezultat projekta. Sredstvima u iznosu od 1,5 miliona evra Delegacija će finansirati različite projekte od onih koji se bave saradnjom škola i roditelja u cilju odbrane prava deteta, preko uključivanja dece i odraslih sa posebnim potrebama u sistem obrazovanja i zapošljavanja, podsticanjem na uključivanje verskih organizacija u akcije civilnog društva, do zalaganja za prava na rad i sprečavanje mobinga, kao i zatvorskom reformom u cilju sprečavanja diskriminacije etničkih, verskih, nacionalnih manjina i zatvorenika sa posebnim potrebama.

"Poštovanje i zaštita ljudskih prava i demokratskih pricipa je jedan od glavnih elemenata politike Evropske unije na Zapadnom Balkanu, što u velikoj meri doprinosi stabilnosti u regionu. Evropska komisija pažljivo prati stanje ljudskih prava u Srbiji i to je prikazano u našem godišnjem izveštaju. Drago mi je da mogu da kažem da je Srbija na tom polju poslednjih godina napravila osetan napredak. Želeo bih da naglasim da je Evropska unija spremna da podrži Srbiju da nastavi da unapredjuje demokratske procese i promoviše ljudska prava“, rekao je ambasador Ljoveras.

Organizacije civilnog društva igraju važnu ulogu u procesu konsolidovanja demokratije i promocije ljudskih prava. Ulogom „psa čuvara“ i zagovaranjem ljudskih prava ove organizacije pomažu njihovom očuvanju, a pomažu i procesu podizanja svesti kod gradjana o značaju ljudskih prava. Organizacije civilnog društva bi trebalo da predstavljaju stabilnog partnera vladi Srbije u procesu reformi, završetku tran zicije i promociji evropskih intergracija.

U okviru ove runde pomoći ključni opšti cilj konkursa iz programa Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) bilo je jačanje uloge civilnog društva u promovisanju ljudskih prava i demokratskih reformi, podrška naporima za sprečavanje sukoba i konsolidacija njihovog učešća i zastupljenosti u politici. Podržani projekti treba da doprinesu mirnom pomirenju, borbi protiv diskriminacije po bilo kom osnovu, da razvijaju jednaku zastupljenost muškaraca i žena u socio-ekonomskom i političkom životu, neguju međuetničku, međuversku i međukulturnu toleranciju i razumevanje.

Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) je jedan od najstarijih evropskih programa čiji je cilj da podrži razvoj i jačanje demokratije širom sveta. U Srbiji se EIDHR program odvija još od 1996. godine.


Na tender za prikupljanje ponuda prijavilo se ukupno 74 o rganizacije, a finansijska sredstva od Delegacije dobiće sledeće 22 organizacije:

(1) UŽIČKI CENTAR ZA PRAVA DETETA
(2) HELSINŠKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA U SRBIJI
(3) FOND ZA HUMANITARNO PRAVO
(4) BEOGRADSKI CENTAR ZA LJUDSKA PRAVA
(5) CENTAR ZA MIR I RAZVOJ DEMOKRATIJE
(6) NOVOSADSKA NOVINARSKA ŠKOLA
(7) CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE ETNICITETA
(8) INICIJATIVA ZA INKLUZIJU VELIKIMALI
(9) DRUŠTVO ZA ZAŠTITU I UNAPREDJENJE MENTALNOG ZDRAVLJA DECE I OMLADINE
(10) CENTAR ZA RAZVOJ GRADJANSKOG DRUŠTVA - PROTECTA
(11) BEOGRADSKA OTVORENA ŠKOLA
(12) GRUPA 484
(13) GRADJANSKE INICIJATIVE
(14) THE SAVE THE CHILDREN FUND, a.k.a. SAVE THE CHILDREN, UK
(15) KOMITET PRAVNIKA ZA LJUDSKA PRAVA - JUKOM
(16) ASOCIJACIJA ZA KREATIVNU KOMUNIKACIJU I DEBATU
(17) FORUM CIVILNE AKCIJE – FORCA POŽEGA
(18) BEOGRADSKI FOND ZA POLITIČKU IZUZETNOST
(19) CENTAR ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUSTVA
(20) FOND B92
(21) UDRUŽENJE GRADJANA UŽIČKI CENTAR ZA LJUDSKA PRAVA I DEMOKRATIJU
(22) CENTAR ZA LJUDSKA PRAVA NIŠ

Izvor: Medija CentarLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019