Vesti

Blic: Miroslav Mišković može da traži odštetu jer mu je neustavno produžavan pritvorOdluka Ustavnog suda Srbija kojom je utvrđeno da je Miroslavu Miškoviću povređeno pravo na ograničeno trajanje pritvora (u pritvoru bio duže od sedam meseci), ujedno je i poruka sudovima da ovu meru ne smeju rutinski da određuju i produžavaju, kaže za “Blic” dr Milan Škulić, profesor krivičnog prava na beogradskom Pravnom fakultetu.

Sud je 3. oktobra usvojio žalbu Miškovića i utvrdio da mu je Specijalni sud povredio pravo na ograničeno trajanje pritvora zajemčeno Ustavom.

- Ustavni sud je poručio da pritvor mora da bude poslednje sredstvo. To je i poruka da u Zakonu o krivičnom postupku postoje "kaučuk-norme" o pritvoru koje mogu preširoko da se tumače - navodi Škulić.

Direktor Jukoma Milan Antonijević kaže da je i UN skrenula pažnju Srbiji da je pitanje dužine trajanja pritvora problematično. Jedan od Miškovićevih advokata Zdenko Tomanović navodi da je ohrabren:

- Očekujem da ova odluka suda bude povod i podstrek našim sudovima da pritvor ne pretvaraju u kaznu ili hir.

Iako Mišković nije tražio nadoknadu štete, dr Darko Simović, profesor ustavnog prava na Policijskoj akademiji, kaže da vlasnik “Delte” to može naknadno da učini.

Slučaj Nikezić

Ustavni sud je 18. jula utvrdio je da je vlasniku “Ces Mekona” Zvonimiru Nikeziću, optuženom za zloupotrebe sa “Azotarom”, povređeno ustavno pravo na ograničeno trajanje pritvora u kojem se u tom trenutku nalazio. U obrazloženju piše da ”sudovi nisu iskazali dovoljno brižljiv odnos prema pritvoru”.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019