Vesti

Ipak nužna odbrana, a ne pokušaj ubistva? (Radio 021, 20.09.2103.)Nakon naknadnog balističkog veštačenja, koje je obavljeno na zahtev branioca vlasnika menjačnice okrivljenog zbog ranjavanja jednog razbojnika, postoji mogućnost da će se prvobitna kvalifikacija dela - pokušaj ubistva tokom postupka izmeniti.

Kako se nezvanično saznaje, veštačenje balističara je pokazalo da se jedan od dva metka koje je, prethodno se otrgavši dvojici razbojnika dok je treći za to vreme tukao njegovu suprugu Lidiju (52), ispalio Radoje Obradović (53), prvo odbio od zida zgrade, odnosno rikošetirao, a tek onda u oko pogodio jednog od napadača, Igora D. (37) iz Kaća, koji je od ranije poznat policiji. To bi moglo ukazati da cilj okrivljenog za pokušaj ubistva nije bio da ubije, nego da odbrani suprugu i sebe, odnosno da je reč o nužnoj odbrani.
Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević kaže za Dnevnik da je u našem pravu "nužna odbrana definisana kao mogućnost da se neko ko je preduzeo nešto da od sebe otkloni neke teže posledice, oslobodi krivične odgovornosti, ali je primene tog instituta u praksi neodgovarajuća". Antonijević ukazuje na to da ceo koncept nužne odbrane u sudovima mora biti primenjen na drugačiji način.
Što se tiče pucanja na napadače vlasnika menjačnice, Antonijević napominje da su to "neki ekstremni slučajevi", ali da i tu sud mora imat sluha za ono što se događa, šta građanin štiti u tom trenutku i da li to zavređuje da se skine krivična odgovornost, da ne bude odgovoran zbog posledica, ili ne.
Nužna odbrana mora mnogo šire da se posmatra
Advokat Toma Fila ocenjuje da se kod nas previše usko primenjuje termin nužne odbrane, koja je, kakao navodi, veoma rastegljiv pojam. "Taj koncept iz komunističkog vremena nije dobar, jer ispada da, ako vam neko upadne u kuću, pre nego što pokušate da se od njega odbranite, treba da ga pitate da li je došao da vas opljačka, iz nekog drugog razloga ili da vas ubije, a samo u tom trećem slučaju ste u nužnoj odbrani", smatra on, dodajući da nema dileme da nužna odbrana mora mnogo šire da se posmatra.
Krivičar Slobodan Stojanović kaže da ne pamti da je u skorije vreme kod nas neko oslobođen zbog nužne odbrane.

Podsetimo, trojica naoružanih razbojnika su Radoju Obradoviću i njegovoj supruzi, ispred njihovog stana u Ulici vladike Ćirića, pokušali da otmu dnevni pazar menjačnice čiji su vlasnici. On je, braneći se, iz svog "magnuma" ispalio tri metka, navodno prvi u vazduh, a preostala dva prema njima. Jednim je Igor D. pogođen u oko, a drugim u butinu. On se, posle operacije, oporavlja u Kliničkom centru Vojvodine, a u međuvremenu policija je uhapsila još jednog aktera tog napada, Novosađanina Nedeljka M. (34). Za trećim napadačem se i dalje traga.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019