Vesti

Srbi se u Hrvatsku ne vraćaju zbog generala: 'Žale za Jugom i žele zapovijedati u našoj zemlji'"Ne daj Bože! Digla bih Hrvatsku na noge da se to dogodi. Oni cinično govore da je Vukovar srpski, a mi da povlačimo tužbu? Željeli bi da im se neprestano ide na ruku, a da oni ne budu krivi za ništa. S petokrakama su iz Srbije krenuli u rat i leglo su svega, još uvijek žele obnoviti Veliku Srbiju, ali ja ću prva biti protiv njihova ulaska u EU jer ako su nas Slovenci maltretirali mi imamo puno veća prava od Srba zahtjevati da se riješe mnoga neriješena pitanja", zaključuje Tomašić.

"Puno je mišljenja kako je zapreka povratku Srba u Hrvatskoj oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ulazak Hrvatske u EU, čime je nestala mogućnost vanjskih pritisaka na Hrvatsku te nacionalistički izgredi koji se iz Vukovara šire po Hrvatskoj kao početkom devedesetih godina", kazao je Viktor Koska iz zagrebačkog Centra na mirovne studije na predstavljanju publikacije 'Studija o položaju izbeglih lica iz Republike Hrvatske. Dodao je i da treba ispitati je li povratak moguć i u kolikoj mjeri te žele li se izbjegli uopće vratiti.

Inače, ova publikacija predstavljana je u HKD Napretak u Zagrebu, a o njoj su progovorili Mirjana Mikić Zeitoun iz Centra za mirovne studije u Zagrebu, Milan Antonijević programski direktor YUCOM - Komiteta pravnika za ljudska prava iz Beograda, Viktor Koska s Fakulteta za političkih znanosti u Zagrebu i izbjeglica iz Hrvatske Mirsada Popović Damjanović.

Antonijević je napomenuo da je istraživanje o položaju izbjeglih Srba obuhvatilo oko 350 ispitanika, a utvrđeno je da ih se oko 70 posto ne želi vratiti u našu zemlju, dok bi se njih 16 posto željelo vratiti, a jednak broj ih je neodlučnih. Mikić Zeitoun zaključila je kako je Srbima teško živjeti na područjima od posebne državne skrbi jer ih ondje prepoznaju i propituju se o njima pa im je tako teže ostvariti prava koja imaju. Autori ove studije također podsjećaju da su se u periodu od 1991. do 1995. na području nekadašnje SFRJ odigravali masovni sukobi u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, a tijekom međuetničkih sukoba veliki broj izbjeglica odlazi iz svojih domova.

Na teze iznesene u ovoj publikaciji osvrnuo se Pero Kovačević. On smatra da je riječ o skupu podataka koji nisu činjenice. "Razina prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj veća je nego u bilo kojoj drugoj zemlji EU, a stvar je vrlo jasna. Većina njih svojevoljno je otišla iz Hrvatske, a kuće koje su im obnovljene oni su prodali. Oni se moraju suočiti s istinom jer ona je samo jedna - Srbi su bili agresori.", objašnjava Kovačević. Također, naglašava da Hrvatska ni u ludilu ne smije povući tužbu protiv Srbije. "Utvrdit će se agresija, a tužba se ne smije povući. Ona će otkriti istinu o ratu, a priče o povlačenju samo su isprobavanje pulsa javnosti", vjeruje naš sugovornik.

Suglasna s njim je i čelnica HSP-a dr. A. Starčević, Ruža Tomašić. Ona vjeruje da mnogi Srbi još uvijek žale što je 'Juga propala'. "Srbi misle da mogu zapovijedati u našoj zemlji bez da išta priznaju. Hrvatsku prihvaćaju kao svoju domovinu samo ako oni budu u njoj gazde. Ja nemam ništa protiv toga da se oni vrate, ali Hrvatsku onda moraju poštovati kao svoju domovinu", uvjerena je pravašica. Na pitanje o povlačenju tužbe Tomašić je više nego jasna. "Ne daj Bože! Digla bih Hrvatsku na noge da se to dogodi. Oni cinično govore da je Vukovar srpski, a mi da povlačimo tužbu? Željeli bi da im se neprestano ide na ruku, a da oni ne budu krivi za ništa. S petokrakama su iz Srbije krenuli u rat i leglo su svega još uvijek žele obnoviti Veliku Srbiju, ali ja ću prva biti protiv njihova ulaska u EU jer ako su nas Slovenci maltretirali mi imamo puno veća prava od Srba zahtjevati da se riješe mnoga neriješena pitanja", zaključuje Tomašić.

Ugledni profesor Zdravko Tomac prilično je riječit o ovoj temi. "Preko 15 godina vodi se indokrinacija i šire laži da su oni istjerani iz Hrvatske te da je Oluja zločinački pothvat pa je to za njih postala i istina pod utjecajem velikosrpske politike, uvjerili su se i da su generali zločinci jednako kao Tuđman i Oluja. I danas to tvrde uz potporu Britanaca i Rusa koji zajedno s njima šire tu velikosrpsku politiku", tvrdi Tomac te dodaje da je dokaz tome nepravedna presuda Praljku i ostalima. "Primjerice, srpske Novosti u Hrvatskoj donose tekst o tome da su svi koji se u Hrvatskoj protive ćirilici ustaše pa je razumljivo da jedan dio Srba misli da su oni doista u pravu te da je dio njih uvjeren kako smo svi mi zaista teški zločinci i ustaše. Ne krivim za to britansku i rusku velikosrpsku politiku, već našu koja preko medija i manipuliranih novinara i danas optužuje Hrvatsku. Josipović, Mesić i Pusić i danas to čine, doduše ne tako grubo", vjeruje naš sugovornik. "U Hrvatskoj djeluje peta kolona koja provodi protuhrvatsku politiku, a peta kolona djeluje i nakon oslobađajuće presude uz pomoć nekih udruga koje djeluju u našoj zemlji", objašnjava profesor. Dodaje kako valja imati na umu da je Nikolić govorio kako je Vukovar srpski grad, ali napominje - ćirilica je simbol terora i žrtve, a mnogi opet branitelje koji se protiv toga bore pokušavaju prikazati kao agresore. I Tomac se osvrnuo na špekulacije o povlačenju tužbe. "Bila bi to katastrofa. Nismo mi njih tužili zbog umjetničkog blaga i masovnih grobnica, već radi genocida kojeg su počinili. Degutantno je da Pusić i Josipović govore da bi povukli tužbe za nekoliko grobnica i malo blaga. Povlačenjem se odustaje od istine, a cijela hrvatska politika kriva je za ono što doživljavamo. Pokušavam djelovati i pisati o tome, potrebno je da raščistimo unutar Hrvatske, a ne treba se pričati ni o novoj regiji na bazi krivotvorina." uvjeren je Tomac. Također napominje da će se Srbi u našu zemlju vraćati upravo zbog EU. "Srbi će se u našu zemlju vraćati zbog EU jer će preko nas tražiti bolji život. Razgovarao sam s jednim srpskim političarem koji mi je rekao kako je za njih najvažnije upravo to da se Srbi vrate", zaključio je na koncu profesor Zdravko Tomac.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019