Vesti

Страни посматрачи на суђењу МишковићуБЕОГРАД - Суђење власнику "Делта холдинга" Мирославу Мишковићу, његовом сину Марку, власнику "Нибенс групе" Милу Ђурашковићу и осталим оптуженима почиње у Специјалном суду у Београду. Суђење које изазива огромно интрересовање, отворено је за јавност и биће одржано у поподневном термину, а очекује се и долазак страних посматрача.

Тужилаштво за организовани криминал на 122 стране оптужнице терети Мишковића и остале да су од 2005. до 2010. године незаконитим извлачењем новца из путарских предузећа и утајом пореза оштетили та предузећа за близу 17 милијарди динара, а државни буџет за 472 милиона динара. Они су оптужени за кривична дела злоупотребе положаја одговорног лица у саизвршилаштву и пореске утаје за која је запрећена казна до десет година затвора.

Суђење ће водити судско веће на челу са судијом Владимиром Вучинићем, а осим публике очекује се и долазак страних посматрача, потврдила је портпаролка Специјалног суда Душица Ристић.

"Посебно одељење Вишег суда у Београду одобрило је присуство страних посматрача на данашњем суђењу које почиње против оптуженог Мирослава Мишковића и осталих. Посматрачи немају никакву процесну улогу у овомкривичном поступку. Ради се о јавности и трошкове преводиоца сносиће одбрана оптуженог Мишковића. Такође, данашњи претрес је јаван тако да је јавности дозвољено да присуствује главном претресу”, каже Душица Ристић.

Присуство посматрача није неуобичајено у нашој судској пракси, каже адвокат Божо Прелевић и помиње да су они пратили суђења за убиство премијера Ђинђића, браће Битићи и многа друга. Он сматра да то не значи аутоматски да оптужени има неповерење у суд.

“Он има право да буде неповерљив према суду. Свако има право да буде неповерљив према суду. Није то противзаконито. Свако има право да на јавном суђењу обезбеди или затражи присуство или да позове или да уђу унутра људи који ће да гледају суђење и да сутра напишу да је суђење било овакво или онакво. Али, одлуку доноси суд, а одлуку о суђењу доноси виши суд”, наглашава Прелевић.

Са тим се слаже и Милан Антонијевић из Југословенског комитета правника, који мисли да ће присуство посматрача допринети да суђење буде квалитетније.

“Ово суђење и само покретање кривичног поступа изазвало је велику медијску пажњу. Многи политичари су, чини ми се, и прелазили границу која је дозвољена у вођењу постпука, значи преузимали су неке ингеренције тужилаштва што све није било добро на почетку. Тако да, оно што је битно, да само суђење да један висок квалитет, да акта тужилаштва имају много виши квалитет него што су имали до сада како би се изгубио тај осећај да је ово рађено зарад неких политичких поена, што сада стварно тако делује”, каже Антонијевић.

Мишковићи се бране са слободе, а Ђурашковић је у кућном притвору. Власник Делта холдинга пуштен је из притвора уз јемство од 12 милона евра, док је млађи Мишковић као гаранцију дао локал вредан више од 3 милиона евра.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019