Vesti

Počinje suđenje MiškovićuSuđenje vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i ostalim optuženima počinje danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Suđenje je otvoreno za javnost i biće održano u popodnevnom terminu, a očekuje se i dolazak stranih posmatrača.

U Specijalnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i ostalim optuženima.

Na početku suđenja biće pročitana optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal, posle čega će se optuženi izjasniti o krivici i izneti svoju odbranu.

Suđenje je otvoreno za javnost i biće održano u popodnevnom terminu, a ocekuje se i dolazak stranih posmatrača.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeca za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela za zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do deset godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršnju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično delo poreska utaja.

Miroslav Mišković se brani sa slobode. Iz pritvora je pušten 23. jula, uz jemstvo od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija.

Privremeno mu je oduzet pasoš i određena mu je mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja policiji svakog prvog radnog dana u mesecu.

Iste obaveze ima i njegov sin Marko, kome je 7. avgusta ukinut kućni pritvor pošto je kao garanciju dao lokal vredan 3,3 miliona evra.

U kućnom pritvoru je i Đurašković, dok se svi ostali brane sa slobode.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019