Vesti

OPROST OD PRAVDE (NIN, 14.11.2013.)„Upravo su to stvari koje pokazuju besmisao i nemogućnost da se takvim zloupotrebama stane na put", ukazuje Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM), sugerišući potrebu da se ustanovi određena odgovornost za ovakva postupanja. „Sve dok budemo imali loš način vrednovanja sudija, koji je paušalan ili ga uopšte i nema, imaćemo određeni broj sudija koji na ovakav način reaguju", kaže Antonijević.

Kada su u pitanju maratonska suđenja, ona se mahom odnose na imovinske sporove. Nekada je to zbog neznanja, neiskustva ili straha samog sudije, ili se nekoliko sudija izmeni na jednom predmetu.

FIOKE Dešavalo se i da fascikle završavaju po fiokama, pa je tako Visoki savet sudstva (VSS) objavio slučaj sudije u Vojvodini u čijem dok je kod drugog, prilikom primopredaje duž-nosti, falilo sedam slučajeva.

Poseban problem je status oštećenih u postupku, koji nemaju pravo pokretanja postupka, što, kako kaže Antonijević, „iziskuje izmene u procesnim zakonima kako bi i oni dobili procesne mogućnosti i tako se zaštitila njihova prava".

Preuzmi članakLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019