Vesti

Nula za državu i službenike(Danas, 10.02.2014)Beograd - Trećina zaposlenih u javnom sektoru smatra da govor mržnje nije protivan Zakonu o zabrani diskriminacije. Mnogi i ne znaju da takav zakon postoji, a više od petine predstavnika javne vlasti u Srbiji ne zna da je svaka vrsta diskriminacije zabranjena zakonom, odnosno ne prepoznaje sve oblike diskriminacija.

Ovo su nedavno objavljeni rezultati istraživanja koje je sprovela kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, među 1.300 predstavnika institucija. Istraživanjem su obuhvaćeni Vlada Srbije, Skupština Vojvodine, lokalne uprave, sudovi i tužilaštva. Poražavajuće je da veliki procenat predstavnika javne vlasti toleriše diskriminatorsko ponašanje.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić istakla je da najviše predrasuda u javnom sektoru ima prema LGBT osobama, obolelim od HIV-a, Romima i deci sa smetnjama u razvoju.

Milan Antonijević, direktor komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM, kaže za Danas da rezultati istraživanja pokazuju „tužnu sliku“ stanja u našoj državi.

- Kada je reč o borbi protiv diskriminacije, ocena koju zaslužuje država je nula. Ovim problemom se bave nezavisne institucije, nevladin sektor, i tek poneki političar. Mnogo posla je pred nama, verovatno godine i godine rada, kako bismo onima koji su zaduženi za sprovođenje zakona ukazali šta on zaista predstavlja, šta je, na primer, govor mržnje i koje opasnosti nosi - ukazuje Antonijević. On dodaje da se pitanja ljudskih prava nikada ne smeju staviti u drugi plan.

- Zaposleni u javnom sektoru očigledno nisu spremni da se usavršavaju, da uče i, u krajnjoj liniji, rade svoj posao. Posebno zabrinjava podatak da su među ispitanicima bili sudije i tužioci, koji još uvek ne prepoznaju šta je diskriminacija i ne donose presude po zakonu o njenoj zabrani, u društvu gde je primećen porast nasilja - ističe Antonijević.

Jovan Damjanović, predsednik Federacije Roma Srbije, kaže za Danas da predstavnici vlasti moraju da poznaju Ustav i sistemske zakone, te je „svaki komentar rezultata ovog istraživanja - suvišan“.

- Sramota je da zaposleni u javnom sektoru ne poznaju Zakon o zabrani diskriminacije. Ne postoji država u svetu u kojoj, u manjoj ili većoj meri, nije prisutna ksenofobija i diskriminacija prema romskoj populaciji. Srećom, u Srbiji ona nije u tolikoj meri izražena, niti je nasilje toliko prisutno kao u nekim drugim državama, čak i članicama EU. Ipak, nedopustivo je da predstavnici vlasti, koji donose i sprovode zakone, nisu sa njima upoznati - zaključuje Damjanović.

Azdejković: I Palma je vlast

U izveštaju poverenice navodi se da čak 40 odsto ispitanika smatra da bi se većina njihovih kolega složila sa tvrdnjom da je homoseksualnost bolest. Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra, nije iznenađen rezultatima istraživanja. „S obzirom da živimo u Srbiji, mene iznenađuju oni koji misle da homoseksualnost nije bolest. Palma je predstavnik izvršne vlasti, zar ne? Vreme ja da prestanemo da konstatujemo stvari koje su opšte poznate, da je kriza, da u Srbiji postoji diskriminacija... Treba da počnemo da rešavamo probleme“, poručuje Azdejković.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019