Vesti

Komitet pravnika: Stanje u sudovima alarmantno (Danas, 12.02.2014)Beograd - Nevladina organizacija Komitet pravnika za ljudska prava ocenila je danas da je stanje u sudovima u Srbiji "alarmantno" i da je reforma pravosuđa izvršena "samo formalno, bez realne procene".

U saopštenju se navodi da nova mreža sudova skoro dva meseca nakon početka reformi još nije zaživela, suprotno izjavama ministra pravde Nikole Selakovića i ostalih predstavnika nadležnog ministarstva.

Dodaje se da su izmene nadležnosti dovele do zastoja u suđenjima, tako da postoje i slučajevi da se zbog preraspodele predmeta još ne zna gde su pojedini predmeti, niti pred kojim sudovima i kada će suđenja biti nastavljena.

"Najnoviji slučajevi zastarevanja, poput slučaja Kertes, samo su dopuna slike o pravosuđu započete prethodnom reformom, a pogubnost ovakvih propusta zaista nema potrebe obrazlagati. Očekujemo da Vlada Srbije, Ministarstvo pravde i državne uprave, kao i Visoki savet sudstva preuzmu odgovornost za nastalo stanje i da se javno izjasne koje će mere preduzeti kako bi se pravosuđe pokrenulo i time umanjila šteta po sve građane", navodi se u saopštenju.

Bivši direktor Savezne carine Mihalj Kertes oslobođen je juče optužbi za iznošenje državnog novca na Kipar jer je predmet zastareo.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019