Vesti

Građani traže vraćanje smrtne kazne (RTV, 11.02.2014.)NOVI SAD - Nekoliko desetina građana okupilo se danas ispred novosadske palate pravde, protestujući zbog poništavanja presude Darijanu Musiću, koji je bio osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Novosađanske Vladislave Červenko. Okupljeni građani, pored ostalog, zatražili su vraćanje smrtne kazne. ...
Oni su najavili i nove proteste i kažu da su spremni da se žale i sudu u Strazburu kako bi pravda bila zadovoljena.

Otac ubijene Vladislave, Edmund Červenko rekao je novinarima da sve ubice treba da budu primereno kažnjene.

"Musić od svoje majke traži da mu u zatvor donosi 'snikers' čokoladice, a šta ću ja na groblje da ponesem mom detetu", kroz suze se zapitao otac ubijene manekenke, "Imaju li te sudije decu, razmišljaju li da ulicama grada vlada huliganizam? Ovde je jači pop od patrijarha u ovoj kući", kaže Červenko.

"Nije imao prava da je ubije, a tako nema prava da traži da bude slobodan i da ima manju kaznu koja je predviđena za takvo ubistvo", rekla je sestra Tanja Červenko

Slučaj Vladislave Červenko, čijem ubici je ukinuta presuda na 35 godina zatvora. Igora Pavlova, čiji je ubica osuđen na svega četiri godine zatvora.. Slučaj Marije Cimbal, za čije ubistvo suđenje počinje više od godinu dana kasnije. Uz porodice stradalih u slučaju Kontrast, samo su neki od nasilnih slučajeva koji su okpupili porodice i prijatelje.

Branko Miladinović, otac Tamare Miladinović stradale u požaru u diskoteci Kontrast, kaže za RTV, da je jedini način da porodice zajedno istupe.

"Porodice su se ujedinile protiv nepoštovanja zakona i pravosuđa u Srbiji. Pravosuđe je palo na ispitu." priča Miladinović.

Među onima koji su izrazili svoj protest bio je i Bojan Cimbal, čija je sestra prošle godine ubijena u svom stanu na Bulevaru Cara Lazara, a posle toga spaljena. On je pokrenuo peticiju "za pooštravanje politike donošenja presuda novosadskog suda“,

"Mi smo pokrenuli peticiju jer smatramo da novosadski sud ne preuzima sve da bi te zločince držao u zatvoru na maksimalno propisan period", kaže Cimbal.

On je za RTV rekao da je na svom fejsbuk profilu pokrenuo peticiju kao i lično od vrata do vrata prikupljao potpise, i da je preko fejsbuka prikupio 2.000, a lično nešto više od 300 potpisa, koje će predati pravosudnim organima.

Iz suda bez komentara

Zahtevi porodica i prijatelja su jasni: pooštravanja kaznene politike. Ipak, u novosadskom višem sudu nisu imali komentar na protest, ali ni na najavu ministra pravde Nikole Selakovića da će zatražiti nadzor nad tri sudske odluke koje su šokirale javnost.

Ipak najavljena mera nadzora tri sudska procesa nije mera iz krivičnog, već iz upravnog postupka, tvrdi profesor kriminološkog prava Milo Bošković i dodaje da je to mera gde ministarstvo procenjuje da li je postojao nesavestan rad ili zloupotreba funkcije

"U ovom slučaju Ministarstvo se ne upušta u meritornu odluku Suda, već ispituje da li je došlo do nesavensnog rada sudije ili sudskog veća ili do zloupoptreba položaja", kaže Bošković.

Reforma pravosuđa

Ta tri slučaja, smatraju pravnici, svaki na svoj način, primer su nefunkcionisanja pravosuđa. Problemi zastarelosti, promene sudija i neadekvatnog kvalifikovanja krivičnog dela, oslikavaju stanje stvari.

Profesor prava, Milo Bošković, kaže za RTV da je naš pravosudni sistem u velikoj meri korumpiran, ali i zavistan.

"Pravosuđe u svakoj demokratskoj državi je samostalan i nezavisnan organ. On očigledno u Srbiji to nije. Ono jeste po zakonu, ali nije u praksi, jer kako koja partija dođe do vlasti, ona radi reformu pravosuđa čime izigrava ustavni princip nezavisnovti pravosuđa. Svaki učesnik i sudija jeste zavisan od političkih prilika i stranke na vlasti", kaže Bošković.

Istovremeno, Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava, kaže za RTV da se ovde govori o odgovornosti koja nije vidljivai o tome da u Srbiji postoji neka vrsta nekažnjivosti za teška krivična dela.

"Ono što nama nedostaje, ako se govori u stanju u pravosuđu jeste kontrola kvaliteta rada sudija, da se ne govori o pravosuđu koje je paralisano, već da postoji konkretna odgovornost konkretnih sudija", tvrdi Antonijević.

U ovom trenutku, tvrde pravnici, trebalo bi analizirati efekte reforme pravosuđai videti na koji način su one odgovorile na potrebe prakse. Tu ne treba ići za potrebama građana, jer oni, prirodno, uvek žele da vide teške sankcije, ali ipak, pojedini predmeti koje smo mi skoro videli jesu alarm i pokazatelj da se u pravosuđu neke stvari tolerišu.

Presuda Darijanu Musiću juče je ukinuta i naloženo je novo suđenje.IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019