Vesti

GOPAC sastanak (11.02.2014.)BEOGRAD - Članovi srpskog ogranka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) i predstavnici organizacija civilnog društva razgovarali su danas u Beogradu o jačanju kapaciteta Skupštine Srbije i poslanika za kontrolu rada organa vlasti.

U radionici na kojoj su teme bile i promocija transparentnosti i odgovornosti u obezbeđivanju viših standarda u borbi protiv korupcije, ocenjeno je da Skupština, kao nosilac zakonodavne vlasti, treba da predvodi borbu protiv korupcije.

"Narodna skupština, kao najviše zakonodavno telo, treba da promoviše upravo ono, u našem društvu preko potrebno načelo, da se vlast ne čuva razlogom vlasti, već vlašću razloga", poručila je zamenica predsednika GOPAC u Srbiji, Olgica Batić.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) Zoran Stojiljković rekao je da mu je čast da u ime Centra za demokratiju FPN posreduje između članova GOPAC i svih organizacija koje mogu da borbu protiv korupcije podignu na sistemski nivo.

On je ocenio da se protiv korupcije "koja je ovde način života", može izboriti samo ako postoji dobra povezanost svih organizacija i institucija koje imaju kapaciteta i znanja za to.

Dodao je da je danas bilo reči i o izborima, kontroli funkcija, imovini funkcionera i o onome što nevladin sektor može da uradi da javnost ima veći uvid u rad parlamenta i da parlament bude otvoreniji.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija rekao je da su organizacije civilnog društva, među kojima su bili i Birodi, Crta, Jukom, skrenuli pažnju članovima GOPAC-a na to šta se sve može učiniti odmah po formiranju novog skupštinskog saziva.

Odnosno, rekao je Nenadić, "na koji način Skupština sama može da poveća javnost svog rada, koji su to dokumenti koje još treba objavljivati, ali i na koji način može da utiče na povećanje javnosti rada drugih organa vlasti, pre svega izvršne".

"Naravno, nismo se o svemu ni dogovorili, ni saglasili, ali ima jako mnogo dobre volje da se nastavi saradnja i sa poslanicima u ovom sazivu, ali i u sledećem sazivu Skupštine, što daje nadu da će se stvari bolje odvijati nego do sada", rekao je Nenadić.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019