Vesti

Protest na Dan Roma (08.04.2009)Predstavnici YUCOM-a su uzeli učešće na Protestu povodom prinudnog iseljavanja Roma na Novom Beogradu.* * *

Sreda, 8. april, 12h, ispred Gradske skupstine

Protest podrske gradjanima/kama koji su ostali bez svojih domova

Pridruzite se!

U petak (3. april) rano ujutru, iako su vlasti samo dan ranije dale rok od 15 dana za iseljenje, pocelo je siledzijsko izbacivanje i nasilno rusenje baraka u Bloku 67. Rusenje je pocelo na prepad oko 6 ujutru uz jaku podrsku policije i specijalaca. Zbog policijske brutalnosti, dve zene je odvezla hitna pomoc. Ljudima je sva imovina ostala zatrpana u rusevinama. Vecina ovih ljudi, od tad, dane i noci provodi napolju bez tople odece, cebica, hrane, a bolesnima su cak i lekovi ostali zatrpani u rusevinama. Medju njima je i mnogo dece, nekoliko njih su vec bolesni, a jedno dete je moralo da bude odvezeno u bolnicu. Tokom dana se desavaju provokacije i zastrasivanja neidentifikovanih mladica na motorima.

Nakon nekoliko dana protesta stanovnika/ca ovog naselja i ostalih gradjana/ki Beograda, kao i pritisaka domace i medjunarodne javnosti, vlasti su ponudile kontejnere za smestaj jednog dela romskih porodica koje su ostale bez svojih domova, u Boljevcima. Nemajuci nikakav drugi izbor Romi su prihvatili takvo resenje, medjutim, gradjani i gradjanke Boljevaca su organizovali protest i blokadu tog dela Boljevaca, i cak zapalili jedan od postavljenih kontejnera. Ovakva reakcija je u velikoj meri izazvana izjavama gradonacelnika Beograda Dragana Djilasa, kao i ostalih gradskih funkcionera. Neprimerene izjave u kojima je gradonacelnik pravdao ove skandalozne poteze dovele su do dezinformisanja gradjana/ki, kao i do porasta fasistickog i rasistickog odnosa prema nasim sugradjanima i sugradjankama Romima i Romkinjama.

Nakon svega, ljudi koji su ostali i bez ono malo imovine koju su posedovali - nastavljaju da se bore za svoja prava!

Mi cemo biti solidarni i pridruzicemo se protestu nasih sugradjana/ki.


Protiv dalje fasizacije drustva!Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019