Vesti

Neproverene informacije iz istraga ugrožavaju slobodu izbora - Saopštenje Kuće ljudskih pravaCentar za monitoring izbora Kuće ljudskih prava i demokratije (u daljem tekstu Centar) zahteva od policije, tužilaštva i službi bezbednosti da zaustave ciljano plasiranje informacija iz istraga koje se koriste za predizbornu kampanju. Slobodni i fer izbori u Srbiji ozbiljno su ugroženi plasiranjem neproverenih informacija iz istraga u medije u cilju diskreditacije političara.

Slučaj hapšenja i saslušanja Branka Lazarevića, otpravnika poslova ambasade Srbije u Atini, pretvorio se u oruđe političke borbe pred predstojeće parlamentarne izbore. U četvrtak, 20. februara, nekoliko dnevnih listova objavilo je isti podatak, pozivajući se na „izvor blizak istrazi“, da je Lazarević optužio predsednika SPS-a Ivicu Dačića za saradnju sa kriminalcima. Pošto ne postoji ni teoretska šansa da je ovoliki broj medija istraživačkim novinarstvom došao do istog izvora iz istrage, jasno je da je informacija (ili dezinformacija) svesno plasirana medijima.

Podaci iz istrage su tajni i njihovo odavanje moralo bi da dovede do pokretanja ozbiljne istrage unutar svih institucija koje su posedovale takve podatke. Ovakva praksa je vrlo opasna i ugrožava institucije i vladavinu prava u Srbiji. Građani, a ni novinari ne znaju da li su ovako plasirane informacije istinite i ne postoji način da se provere iz nezavisnog izvora, tako da je ogromna mogućnost povrede ljudskih prava osoba koje se proglašavaju za kriminalce.

Centar poziva sve medije u Srbiji da više ne prenose informacije koje im se tendenciozno dostavljaju iz različitih kabineta i centara političke moći i da na taj način obezbede makar minimalne uslove za fer i slobodnu predizbornu kampanju. U suprotnom, postaće saučesnici u grubom rušenju pravne države u Srbiji i kršenju ljudskih prava.

Centar za monitoring izbora Kuće ljudskih prava i demokratije nastaviće sa praćenjem uslova za održavanje fer i slobodnih izbora u Srbiji i o svojim nalazima redovno će obaveštavati javnosti. Pozivamo sve da nam dostavljaju informacije o kršenjima izbornih pravila.Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine:
- Građanske inicijative
- Beogradski centar za ljudska prava
- Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM
- Helsinški odbor za ljudska prava
- Centar za praktičnu politikuLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019