Vesti

Nastavlja se favorizovanje Srpske napredne stranke - Saopstenje Kuće ljudskih prava i demokratijeCentar za monitoring Kuće ljudskih prava i demokratije (u daljem tekstu Centar) nastavlja sa nedeljnom analizom pisanja dnevne štampe o političkim strankama. Za period od 24. februara do 1. marta 2014. godine analizirano je pisanje 8 dnevnih listova (Danas, Politika, Blic, Alo, Kurir, Informer, Večernje novosti i Naše novine). Ovoga puta Centar je analizirao štampana izdanja ovih medija. Metodologija analize ostala je ista, tj. izostavljeni su svi članci u kojima novinari analiziraju izbore ili neki njihov aspekt, kolumne, komentari i slični tekstovi. Takođe, ni ovoga puta nisu analizirani članci u kojima se prenose međusobne svađe na ličnoj osnovi predstavnika političkih stranaka.

Na osnovu analize, Centar zaključuje da Srpska napredna stranka i dalje ima ubedljivo najveću zastupljenost u dnevnoj štampi. Ipak, značajna novost je da su, uz tradicionalno profesionalni dnevni list Danas, ove nedelje i dnevni listovi Blic i Alo imali vrlo ujednačeno i fer predstavljanje političkih stranaka. Dnevni list Danas je i dalje jedini koji ima kritičke tekstove o Srpskoj naprednoj stranci.

Srpska napredna stranka zastupljena je procentualno u rasponu od 15 do 37 odsto, osim u Večernjim novostima, koje su ovoj stranci posvetile čak 72 odsto svih objavljenih tekstova ove vrste. Dnevni listovi Kurir i Informer nastavljaju sa negativnom kampanjom protiv Demokratske stranke. U Kuriru su ponovo svi članci o DS-u izrazito negativni, a slična situacija je i u Infomeru gde je tri četvrtine članaka o DS-u negativno. Dok su Večernje novosti samo jedan tekst posvetile Demokratskoj stranci, u dnevnom listu Politika nije objavljen ni jedan članak o najvećoj opozicionoj stranci. Parlamentarna stranka LDP nije tema nijednog članka ni u Politici, ni u Večernjim novostima.

Zaključak analize je da od 8 dnevnih listova, njih 4, Kurir, Informer, Večernje novosti i Politika neskriveno favorizuju Srpsku naprednu stranku, dok je Naše novine blago favorizuju. Dnevni listovi Danas, Blic i Alo nisu ove nedelje favorizovali nijednu stranku.

Kuća ljudskih prava nastaviće sa redovnim monitoringom dnevnih listova i o svim nalazima obaveštavaće javnost. Svoje priloge o zloupotrebama kampanje u medijima možete slati na mejl: office@kucaljudskihprava.rs.

Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine:
- Građanske inicijative
- Beogradski centar za ljudska prava
- Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM
- Helsinški odbor za ljudska prava
- Centar za praktičnu politiku

Preuzmite analizu u PDF formatuLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019