Vesti

Ogromna podrška medija vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci se nastavlja - Saopstenje Kuće ljudskih prava i demokratijeCentar za monitoring Kuće ljudskih prava i demokratije (u daljem tekstu Centar) treću nedelju za redom analizira pisanje dnevnih listova o političkim strankama u predizbornoj kampanji. Analizirano je istih 8 dnevnih listova (Danas, Politika, Blic, Alo, Kurir, Informer, Večernje novosti i Naše novine) kao i u prošloj nedelji.

Glavni trend kampanje – ogromna podrška medija vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci se nastavlja. Ova stranka favorizovana je u pet od posmatranih osam listova (Novosti, Alo, Politika, Kurir i Informer - procenat zasupljenosti od 31 do 65 odsto).

Dnevni listovi Blic i Naše novine ove nedelje nisu favorizovali nijednu stranku, dok dnevni list Danas i dalje drži ubedljivo prvo mesto i po fer tretmanu i po raznolikosti tema koje obrađuje, ali i po tome što je jedini dnevni list koji kritički piše o Srpskoj naprednoj stranci.

I drugi zaključak – izrazito negativna kampanja koja se vodi protiv najveće opozicione stranke u dnevnim listovima Kurir i Informer potvrđuje se treće nedelje za redom. Pri tom, dnevni list Informer se sve više fokusira i na negativnu kampanju protiv Socijalističke partije Srbije (ove nedelje od 9 članaka o toj stranci, 7 su negativni). Kurir je imao 14 članaka o Demokratskoj stranci i svih 14 su izrazito negativni (nasuprot tome objavljeno je 30 članaka o SNS-u i svi su pozitivni).

Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine:
- Građanske inicijative
- Beogradski centar za ljudska prava
- Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM
- Helsinški odbor za ljudska prava
- Centar za praktičnu politikuLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019