Vesti

POVODOM PREDLOGA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU(22.05.2014)Komitet pravnika za ljudska prava poziva sve narodne poslanike i narodne poslanice da iskoriste svoju kontrolnu funkciju i postave pitanje zbog čega se ponovo, i pored odluke Ustavnog suda Iuz 51/2012 donete pre godinu dana - 23.05.2013. god da je ograničavanje kruga pravnih zastupnika protivustavno, u trenutku kada ne postoji funkcionalan sistem besplatne pravne pomoći, ograničava krug lica koja mogu da budu punomoćnici u parničnom postupku.

Predložena zakonska odredba, osim što je protivustavna, najviše će pogoditi najsiromašnije delove stanovništva u opštinama koje nemaju formirane službe besplatne pravne pomoći ili zaposlene pravnike sa pravosudnim ispitom, niti imaju mogućnosti da plate advokata. Da podsetimo, prema podacima iz istraživanja koje smo sproveli u septembru 2013. godine, samo 67 opština ima formirane službe besplatne pravne pomoći.

Ovakva ograničenja pravne zaštite, bez prethodnih obezbeđenja najugroženijih, ne doprinose vladavini prava i socijalnoj pravdi u Srbiji. Stoga, upućujemo apel svim poslanicima i poslanicama da se, ukoliko ovakav predlog prođe kontrolu resornih odbora u Narodnoj skupštini, obrate Ustavnom sudu, za mišljenje o ustavnosti odredbe člana 4 Zakona o izmenama i dopunama o parničnom postupku, pre njegovog usvajanja.

U trenutku koji je izuzetno težak za našu državu, dužni smo da skrenemo pažnju na ova pitanja i podsećamo vas da su organizacije civilnog društva, pružaoci pravne pomoći izuzetno aktivne i pružaju podršku postradalima u poplavama, kao što su pružale i tokom drugih teških perioda. U tom smislu, isključenje svih pravnih lica kao mogućih pružaoca pravne pomoći predstavljaće prepreku za korišćenje svih raspoloživih kapaciteta.


Komitet pravnika za ljudska prava
U Beogradu, 22.05.2014. godine
Milan Antonijević, direktor
Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019