Vesti

Gazde teraju ljude iz poplavljenih područja na posao(Blic, 23.05.2014)Komitetu pravnika za ljudska prava (JUKOM) obratilo se za pomoć više radnika iz poplavljenih područja u Srbiji, od kojih poslodavci zahtevaju da dolaze na posao uprkos nesreći koja im se dogodila.

Kako je rečeno agenciji Beta u JUKOM-u, probleme su prijavili zaposleni kako u privatnom, tako i u javnom sektoru, a najdrastičniji je primer zaposlenog u jednoj zdravstvenoj ustanovi koji mora da radi, iako mu je kuća potpuno potopljena.

U JUKOM-u kažu da poslodavci ne znaju kako da postupe u vanrednim situacijama koje traju duže od pet do sedam dana, koliko po zakonu traje plaćeno odsustvo, i apeluju na Ministarstvo za rad i nadležne institucije da izdaju jasna uputstva za postupanje prema zaposlenima iz poplavljenih područja.

"Za ove građane ne postoji pravna izvesnost u pogledu posledica po njihova prava iz radnopravnih odnosa. Oni takođe navode da su se obraćali kriznim štabovima, ali da do danas nije stigla jasna poruka, te je njihov radnopravni status ugrožen", navodi se u saopštenju JUKOM-a.

Komitet pravnika za ljudska prava pozvao je građane kojima je potrebna pravna pomoć da im se obrate svakog radnog dana od 10 do 17 časova, na telefon 011/3344425.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019