Vesti

Izveštaj: Srpski zatvori najpretrpaniji u Evropi(SetTimes,05.06.2014)Srpske vlasti unapređuju kapacitete kazneno-popravnih institucija u zemlji, ali pretrpanost i dalje predstavlja problem, kažu eksperti.

Aprilski izveštaj Saveta Evrope pokazao je da je Srbija prva u Evropi po pretrpanosti zatvora.

U izveštaju, zasnovanom na podacima iz 2012, navodi se da Srbija ima 11.070 zatvorenika, a kapacitet njenih zatvora iznosi 6.950 mesta, što znači da zemlja u proseku ima 159 zatvorenika na 100 ležajeva.

Italija je bila druga sa 145 zatvorenika na 100 zatvorskih ležajeva, dok je Kipar imao 140 zatvorenika na 100 zatvorskih ležajeva.

Problem pretrpanosti je najakutniji u Srbiji, na Kipru, u Mađarskoj i Belgiji, navodi se u izveštaju i dodaje da je evropski prosek 98 zatvorenika na 100 ležajeva.

Kapacitet kazneno-popravnih institucija povećao se u protekle dve godine, izjavio je srpski ministar pravde Nikola Selaković. Zatvorski kapaciteti u zemlji porasli su na 9.300 zatvorenika od trenutka kada je Savet Evrope prikupio svoje podatke.

„Stanje u odnosu na 2012. godinu je znatno promenjeno i poboljšano. Infrastrukturni projekti ostaju jedan od prioriteta, kao i radovi na adaptaciji, dogradnji i izgradnji novih zatvorskih objekata“, rekao je Selaković novinarima.

Pored toga, Srbija je usvojila i sprovela zakone kojima se za neka krivična dela omogućavaju alternativni vidovi kažnjavanja u odnosu na zatvorske kazne, čime se ostvaruje preko potrebna budžetska ušteda, ukazao je on.

Selaković je takođe rekao da je vlada usredsredila svoja nastojanja na unapređivanje zatvorskog sistema između 2010. i 2012. godine, dodajući da će se takve inicijative nastaviti kroz jačanje sistema alternativnih sankcija.

Vlada je saopštila da će do 2015. godine otvoriti devet kancelarija za podnošenje zahteva za alternativne sankcije, uključujući društveno koristan rad.

Zamenik ombudsmana Miloš Janković rekao je da uslovi u srpskim zatvorima, uprkos nedavnim poboljšanjima, i dalje nisu zadovoljavajući i da zemlja nije ispunila sve standarde EU.

„Nemoguće je imati bilo kakvu privatnost ako je u jednoj zatvorskoj prostoriji 30 do 40 osoba. Cilj zatvorske kazne da ima popravni efekat se ne ostvaruje“, rekao je Janković za SETimes.

Janković je dodao da je najveća pretrpanost u velikim popravnim institucijama, gde grupe od 15 zatvorenika čitav dan provode zajedno u prostorijama veličine oko tri kvadratna metra.

Srpski Komitet pravnika za ljudska prava objavio je saopštenje u kojem poziva vladu da što pre unapredi uslove u srpskim zatvorima.

„Ako se to ne dogodi mogli bismo da imamo ozbiljne posledice u pregovorima sa Evropskom unijom, jer nećemo moći da otvorimo Poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu zakona“, rekao je predstavnik Komiteta Milan Antonijević za SETimes.

Šta Srbija može da učini da bi unapredila uslove u svojim zatvorima? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019