Vesti

Mobilni telefoni, privatnost bez zaštite (RTS, 07.07.2014)Američki Vrhovni sud nedavno je doneo odluku da je policiji potreban sudski nalog pre nego što pretraži mobilni telefon uhapšenog. U Srbiji nalog nije neophodan.

Mobilni, a naročito pametni telefoni odavno ne služe samo za komunikaciju. Takvi telefoni su sada i naši foto-aparati, spomenari, podsetnici, skladište za privatne i poverljive informacije lične prirode.


U Srbiji policajac ima pravo da gleda u telefon privedenog. To se tokom nedavnih poplava dogodilozbog sumnje da su širili paniku, postavljajući preko mobilnih telefona komentare i statuse.

Da su isto uradili u Americi, pre pregledanja sadržaja telefona policija bi morala da dobije sudski nalog, jer, kako stoji u odluci Vrhovnog suda, savremeni telefoni nisu samo uređaji, već je u njima naša privatnost.

Među predmetima koji se po krivičnom zakonu moraju oduzeti su uređaji na kojima se mogu čuvati elektronski zapisi, što se može činiti na mobilnom telefonu. U zakonu stoji i da organ postupka može da ih pregleda, ako proceni da za to ima potrebe.

U Sjedinjenim Državama su otišli korak dalje u zaštiti privatnosti građana.

"Ta odluka suda SAD je doneta zbog niza incidenata vezanih za pretresanje ljudi, jer je američka policija uvela praksu da se pregleda mobilni telefon i to ne sa stanovišta koji bi bio tolerisan, da eventualno pregleda da li ima žilet, bodež, neko hemijsko sredstvo, nego su policajci pregledali sadržinu telefona", objašnjava Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Direktor Jukoma, advokat Milan Antonijević, smatra da je to jedan od većih koraka jer je privatnost jedno od prava koje bi trebalo štititi.

"Nažalost, naš ustav ne prepoznaje ovo pravo na adekvatan način, ali očekujem da će se ili nakon izmena ustava ili prilagođavanja drugih propisa, ovo pravo na isti način štititi", kaže Antonijević.

Policiji bi odmah trebalo dozvoliti pregled telefona, smatraju naši sagovornici, jedino ako se njime može izvšiti neko krivično delo, na primer aktivirati eksplozivna naprava.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019