Vesti

YUKOM: Pritvor dug kao kazna(RTV, 16.07.2014)BEOGRAD - Komitet pravnika za ljudska prava (Yukom) saopštio je danas da u Srbiji postoji neujednačena praksa određivanja pritvora, što se vidi u slučaju osoba koje su napale aktivistkinje pokreta Žene u crnom i drugih u kojima se pritvor koristi u izuzetno dugom periodu i time više odgovara kazni, a ne meri obezbeđenja.

Odlukom Vanraspravnog krivičnog veća Osnovnog suda u Valjevu od 12. jula ukinut je pritvor određen na period do 30 dana četvorici osumnjičenih za napad na aktivistkinje organizacije Žene u crnom prilikom obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici 1995. godine.

Lica kojima je ukinut pritvor osumnjičena su za krivično delo napad na službeno lice u obavljanju službene dužnosti, kao i za krivično delo nasilničko ponašanje.

U saopštenju se ukazuje da se pritvor određuje kao mera koja ima za cilj i sprečavanje ponavljanja krivičnog dela i dovršavanje započetog.

"Imajući u vidu brutalnost napada, dobru organizaciju i koordinaciju koju su nasilnici imali, opravdano sumnjamo da bi se oni uzdržali od istovetnog napada, ukoliko bi imali priliku da ga izvedu", navodi se u saopštenju.

U njemu se dodaje da se očekuje objašnjenje i da li su se osumnjičeni izjasnili da li bi ovakav napad ponovili.

"Želimo da verujemo da odluka o ukidanju pritvora koju je donelo Vanraspravno veće nije pokazatelj toga da se podržava brutalnost i napad kojem su bile izložene aktivistkinje Žena u crnom", ističe se u saopštenju.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019