Vesti

Zbog advokatskog pripravnika odlozeno sudjenje Radomiru Pocuci (Politika, 24.07.2014.)Bivši portparol PTJ sudski postupak naziva naduvanom farsom i licemerjem
Početak suđenja bivšem portparolu Protivterorističke jedinice (PTJ) MUP-a Srbije Radomiru Počuči zbog poziva na linč aktivistkinja organizacije Žene u crnom juče je odložen zbog nedolaska njegovog advokata koji je na godišnjem odmoru. Umesto advokata, na pripremno ročište došao je pripravnik koji, kako je rekao, nije položio pravosudni ispit, pa samim tim i ne može da ga zastupa pred sudom. Takođe, pripravnik je rekao i da nije upoznat sa spisima predmeta. Sudija je zbog toga doneo odluku da se pripremno ročište odloži za 17.septembar, kada bi Počuča trebalo da iznese odbranu.

Počuča je novinarima koji su došli da prate suđenje rekao da nije promenio svoj stav od 27.marta, kada je na svoj nalogu na društvenoj mreži "Fejsbuk" pozvao na linč Žena u crnom.

-Žalim zbog reči koje sam upotrebio u nekulturnoj formi ,ali stojim iza svog stava. Normalna država bi trebalo da vodi računa o svojim građanima,a većina njih se ne slaže sa delovanjem autošovinističkih organizacija kao što su Žene u crnom, Komitet pravnika za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo, koji deluju protiv interesa države - rekao je Počuča.

On je na društvenoj mreži pozvao navijače "Crvene zvezde","Partizana","Rada" i "Vojvodine" da ne troše pesnice između sebe već da se udruže i pretuku aktivistkinje organizacije Žene u crnom, koje su na Trgu republike u Beogradu toga dana obeležavale 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu. Posle ove objave, Počuča je smenjen sa mesta portparola PTJ.

Sudski proces koji ga očekuje, nazvao je "naduvanom farsom" i "licemerjem".
Stanislava Zajović iz organizacije Žene u crnom rekla je da očekuje fer suđenje sa koga će biti poslata jasna poruka da je nasilje nad braniteljkama ljudskih prava kažnjivo.

Ona je navela i da Žene u crnom od tog poziva na linč konstantno trpe nasilje.
Posle Počučine objave na "Fejsbuku" , ispred prostorija organizacije Žena u crnom održan je protest desničarskih organizacija koji je rezultirao i peticijom stanara zgrade da se Žene u crnom isele iz svojih prostorija u Jug Bogdanovoj ulici.

-Izložene smo permanentnom nasilju i poslednji čin nasilja je bio pre dva dana, kada sam na ulici bila izložena ne samo verbalnom nasilju već i pretnjama smrću - rekla je Stanislava Zajović.

Radomir Počuča tereti se za krivično delo ugrožavanja sigurnosti, za koje je zaprećena kazna od tri meseca do tri godine zatvoraLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019