Vesti

Sukob ljudskih prava (Danas, 28.07.2014.)Sukob ljudskih prava

O ljudskim pravima u osnovnim slobodama(4)

Ljudska prava kao skup neoruđivih prava i sloboda pojedinaca često mogu biti međusobno sukobljena. Jedan takav slučaj koji je domaća javnost imala prilike nedavno da isprati, bio je slučaj Radomira Počuče, tadašnjeg portparola antidiverzantske jedinice MUP-a, koji je na svom Fejsbuk nalogu javno napisao status u kom otvoreno poziva navijače na nasilje prema aktivistkinjama i aktivistima organizacije Žene u crnom. Ono što ovaj slučaj čini posebno zanimljivim jeste upravo sukob dva prava - s jedne strane tu je pravo pojedinca na slobodu izražavanja, a s druge strane pravo na fizički integritet. U ovakvim situacijama sud ima zadatak da odluči koje je pravo starije, odnosno neophodno je uspostaviti hijerarhiju prava, jer sistem ljudskih prava nije održiv ako nečije ljudsko pravo ugrožava tuđe. Čitav odnos možemo zamisliti kao vagu sa dva tasa - na jednom tasu stoji sloboda govora jednog pojedinca, a na drugom bezbednost drugog, odnosno drugih.

Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM podneo je krivičnu prijavu protiv Radomira Počuče za krivično delo "Rasna i druga diskriminacija", koje posebno inkriminiše kršenja ljudskih prava i proganjanje organizacija i pojedinaca zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu, međutim, kako nije bilo vezano YUCOM-ovom kvalifikacijom, Radomir Počuča je optužen za krivično delo naslilničkog ponašanja.
Postupak je trenutno u toku, pošto je prvi pretres odložen, jer je Počučin advokat bio na godišnjem odmoru, a sledeći pretres je zakazan za oktobar

Izvor: YucomLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019