Vesti

Zlocin iz mrznje (Danas, 07.08.2014.)Krivično delo, ukoliko je motivisano mržnjom prema nekome samo zato što je drugačiji, predstavlja zločin iz mržnje. Iako zločin iz mržnje nije novina u praksi, u naše krivično zakonodavstvo uveden je na inicijativu YUCOM-a i Gej strejt alijanse tek 2012. godine. Zločin iz mržnje uveden je kao posebna otežavajuća okolnost u slučajevima kada je neko krivično delo učinjeno iz mržnje zbog pripadnosti rasi i veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta žrtve.

Jedan od slučajeva koji je YUCOM vodio, a koji predstavlja tipičan primer zločina iz mržnje je slučaj protiv S.S. koji je u gradskom autobusu u Novom Sadu najpre pesnicama, a potom i nožem, napao dvojicu braće, pretpostavljajući da su gej i da mu se jedan od njih "nabacuje". Jednom od dvojice oštećenih, koje je YUCOM zastupao, nanete su teške telesne povrede. U izjavi koju je dao policiji, napadač je sam istakao motiv napada koji je zasnovan na homofobiji, da bi, prilikom iznošenja odbrane odstupio od ovog iskaza i istakao da je u trenutku napada bio pod dejstvom opijata. Prilikom odmeravanja kazne, sud je kao otežavajuću okolnost cenio da je napad izvršen u punom autobusu gradskog prevoza, kao i da oštećeni svojim radnjama nisu izazvali izvršenje ovih krivičnih dela. Sud je odbacio navode odbrane da je okrivljeni bio pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, budući da se u potpunosti sećao događaja. Činjenicu da je okrivljeni dela učinio zbog pretpostavljene seksualne orijentacije oštećenih, sud nije cenio kao otežavajuću okolnost, jer se napad desio pre uvođenja instituta zločina iz mržnje u sistem krivičnopravne zaštite. S. S. je osuđen na sedam godina zatvora – šest godina za pokušaj ubistva i jednu godinu za nasilničko ponašanje.

I pored unetih novina, u praksi ne postoji mnogo procesuiranih slučajeva krivičnih dela učinjenih iz mržnje, iako se ona svakodnevno dešavaju. Takođe, sudovi nisu dovoljno senzibilisani za odredbe novog člana. Promena ovakvog stanja predstavlja jedan od glavnih zadataka državnih institucija. Državni organi i institucije, pre svega pravosuđe i policija moraju odlučno da se postave u odnosu na predrasude protiv određenih grupa, kako bi se efektivno kaznili postojeći zločini iz mržnje i sprečili novi.Lawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019