Vesti

Nedopustiva kampanja za uvodjenje smrtne kazne(Beta, 07.08.2014)BEOGRAD, 7. avgusta 2014. (Beta) - Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević rekao je u četvrtak da je nedopustivo stvaranje atmosfere linča i započinjanje kampanje za ponovno uvodjenje smrtne kazne u Srbiji.

Povodom ubistva 15-godišnje Tijane Jurić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izrazio je žaljenje što je Srbija ukinula smrtnu kaznu, a ministar pravde Nikola Selaković odgovorio da je domaća kaznena politika dovoljno stroga i podsetio da smrtnu kaznu u Evropi ima jedino Belorusija.

Antonijević je za agenciju Beta rekao da je "potpuno razumljivo da javnost reaguje burno u ovakvim slučajevima, ali treba biti veoma oprezan, ne traba stvarati atmosferu linča".

Na Fejsbuku su se danas pojavile grupe pod nazivom "Smrtna kazna za ubicu Tijane Jurić", od kojih najbrojnija ima više od 50.000 pristalica.

Antonijević je upozorio da "nije vreme za kampanje kojima će se ići za nekom željom za osvetom, mislim da to nije ni politički oportuno. Nedopustiva je ta atmosfera linča i vodjenja kampanje".

On je naglasio da je najvažnije da sudski postupak za ubistvo Tijane Jurić bude brz, a kazna odgovarajuća.

Za krivično delo teškog ubistva, najstroža propisana kazna je 40 godina zatvora.

IzvorLawyers Committee for Human Rights (YUCOM)

Kneza Miloša 4, 11000 Belgrade, Serbia
Phone:(+ 381 11) 33-444-25; 33-44-235
office@yucom.org.rs

Copyright © YUCOM 1997 - 2019